Kroeskroes

Zaterdag 22-12-2012

Doordat Bjorn van penperikelen vorige week in de Beemster een paar kroeskarpers en een karper ving, kon ik het vangen van de door mij zo gewilde en nog nooit gevangen kroeskarper niet meer uit mijn kop krijgen. 's middags kreeg ik de mogelijkheid om weer eens met de penhengel de Beemster in te duiken.


Bjorn had mij per mail al eens eerder bijzonder nauwkeurig geïnformeerd over zijn kroeskarper stek. Fantastisch natuurlijk, want dat vergroot de kans op het vangen van een kroeskarper enorm.

Meerdere keren heb ik in de Beemster gevist maar zoals gezegd heb ik nog nooit een kroeskarper gevangen. Natuurlijk heb ik ook gebruik gemaakt van hetzelfde strijdplan door een weinig maiskorrels te voeren en, dat kan ik niet laten, een klein handje legkorrels. Na het maken van twee stekken heb ik een korumhaak met hair aan de pen hengel bevestigd en ben ik voorzichtig gaan vissen. De kroeskarper stek is relatief diep voor de Beemster, bijna 1,50 mtr. Terwijl het merendeel van de poldersloten niet dieper zijn dan 50 cm.

Er gebeurde weinig tot niets. Nou ja, volhouden want de vissen zijn momenteel minder actief door de lage temperatuur. Na ongeveer 40 minuten leek het pennetje te schommelen, hmmm, wind of beroering onder water? Na vijf minuten bewoog mijn pen toch echt. In eerste instantie kon ik mijn ogen niet geloven. De pen trok langzaam weg en na één ingehouden ademtocht sloeg ik aan. Een zilvergrijze vis kwam tijdens de dril even aan de oppervlakte.

Een brasem? Of toch een kroeskarper?

De dril was te sterk voor een brasem van dit formaat dus het moest wel een kroeskarper zijn. En ja hoor, nadat de vis moe gestreden was tijdens de dril kon ik 'm goed bekijken. Top, mijn eerste kroeskarper ooit! Mooie vis. Bijzonder hoog en dik voor zijn lengte.
Trots en gelukkig.
Daarna nog een paar maiskorrels en legkorrels op de stek gevoerd en op de andere stek gevist. Hier was geen activiteit te bespeuren dus na een kwartier maar weer op de kroeskarper stek. Hier kreeg ik weer beet. De pen schoof weer mooi weg en ik kon nog een keer een kroeskarper perfect in de lip haken.

Yes, nog één! Ik kon mijn geluk niet op.
Opvallend is dat de ogen van de kroeskarper bij de flits van de camera oplichten, engiszins gelijkend op de ogen van een snoekbaars.
Dit terwijl de ogen zonder flits donker zwart zijn en de kroeskarper niet echt, zeg maar echt niet, een rover is.
Het was weer eens gaan regenen en langzamerhand werd ik toch wel erg nat. Dit en omdat ik de stek niet wil 'afromen' was deze geslaagde sessie ten einde.

Bjorn, dank voor de info!

Grtx,

FER

8 opmerkingen:

  1. Hallo Fer,

    Het zijn geen kroezen hoor maar giebels , de schubben zijn veel te grof en de kleur is ook te zilver.


    Groet Marcel(nostalgische Shakespeare molens)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ Marcel; Ik denk dat je gelijk hebt, na een snelle check blijkt dat Kroeskarpers een bolle rugvin hebben en giebels een holle rugvin. Nou ja, giebels had ik ook nog nooit gevangen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha die Fer,

    Lekker gevist man. Giebel of Kroeskarper ik kan het ook slecht beoordelen hoor. Als ik op mijn weblog een foto van een Giebel zet krijg ik reaktie's dat een Kroeskarper is of andersom. Zal eens een foto naar Sportvisserij Nederland opsturen kijken wat voor reaktie ik krijg. Maar je heb toch lekker vis gevangen.

    Groet, Bjorn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hallo fer,
    als je een smartphone hebt kun je de app van sportvisserij nederland downloaden.
    hierin staan alle soorten zoet en zout en hoe te herkennen.

    lekker gevist.

    groet,patrick

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Fer,

    gefeliciteerd met je vangst!
    Aan de hand van de zijlijn schubben kom ik tot de conclusie dat het giebels zijn. De app kan makkelijk zijn maar via deze link kan je het kennnisdocument kroeskarpers van sportvisserij Nederland bekijken.

    http://www.sportvisserijnederland.nl/sportvissers/actueel/2115/nieuw:_kennisdocument_kroeskarper.html

    Hierin geven ze ook goed weer wat de verschillen zijn.
    Ik vang giegels ook wel op hele specifieke plekken in de winter in polder Grootslag. Vanuit mijn eigen ervaring is kroeskarper veel zeldzamer dan giebel.

    Succes met je visserij!

    groetjes Olaf

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ all: citaat uit het kennisdocument "De kroeskarper heeft een hoogruggige, gedrongen vorm. De bek is eindstandig, zonder baarddraden zoals de karper die heeft. De rugvin is bol. De kleur van volwassen kroeskarpers is donkerbruin tot olijfkleurig op de rug, de flanken en buik zijn lichter bronskleurig tot geelachtig." Dus het makkelijkst te determineren is de kleur en de rugvin. De rugvin is hol bij de giebel en bol bij de kroeskarper. In ieder geval dank voor alle reacties en het meedenken/determineren.

    Grtx,
    FER

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik krijg er de g(kr)iebels van ha, ha Het mysterie is opgelost.

      Verwijderen
  7. Mooie vis en ook leuk dat je ze in de winter hebt gevangen! heb er zelf nog nooit 1 gevangen tijdens het pennen maar ik zou der erg blij mee zijn als er zich eens 1tje aanmeld :) maar ik hou eht bij pennne in het voorjaar/zomer... voorlopig is het snoeken ,snoeken en nog eens snoeken.

    Grt Dennis

    BeantwoordenVerwijderen