Harder dan ik hebben kan!

Zondag 10 april 2016

Net als wij zijn karpers toch echt warmte minnende wezens. Nu het voorjaar zo lang op zich liet wachten was ik er van overtuigd dat de Zaankarpers zich zouden ophouden bij wateruitlaten van fabrieken. De temperatuur van dit spuiwater scheelt aanzienlijk met de temperatuur van het 'natuurlijke' water.


Vanwege allerlei verplichtingen met gezin en vrienden, die begrijp mij niet verkeer ook leuk zijn, was het zoeken naar een mogelijkheid om te kunnen vissen. Daarom ging zondagochtend om 6:15 uur mijn wekker.


De wereld was voor mij alleen. De dag begon een beetje grauw, maar al snel kwam er een waterig zonnetje tevoorschijn die langzamerhand sterker en sterker werd. Dat met weinig wind, wordt het eindelijk lekker vertoeven aan de waterkant.


De nylon lijn op mijn penhengel was aan vervanging toe. Niet omdat de lijn breekbaar geworden was, maar er zat ietwat te weinig lijn op de spoel. Doordat ik geraffelde lijn of bij een pruik geregeld wat lijn verwijder, kwam het eind toch echt in zicht. Om te voorkomen dat tijdens een dril een karper de spoel leeg trekt heb ik nieuwe lijn aangeschaft. G-line 0.28 mm UV cut van Gamakatsu werd mij aanbevolen door de winkelier. Normaliter vis ik met iets dikkere lijnen van Piet Vogel, die bijzonder goed bevallen, maar deze waren niet meer in het assortiment. Hmmm, enige twijfel had ik wel, maar de winkelier gaf aan dat deze lijn door veel penvissers toegepast wordt. Nou ja, vooruit dan maar.


Een klein drijvertje en een behoorlijke haak voor een grote vlok op de lijn gezet. De avond van tevoren sneetjes brood gestoomd, in plastic zakje verpakt en bij vissen om de haaksteel gekneed. Tergend langzaam zonk de vlok richting bodem en zou een makkelijk aasje zijn om naar binnen te zuigen als er karpers lagen.


Pas toen de zon kracht kreeg, kreeg ik een aanbeet. De lijn, want de drijver zag ik bijna niet meer, strekte zich een beetje wat er op duidde dat er aan het aas 'gensnuffeld' werd. Rustig sloeg ik aan en rustig ging er een karper vandoor. Zo te voelen een behoorlijke vis. Mijn hengel ging mooi krom en ik kon de vis redelijk sturen. Totdat mijn hengel terugveerde en de lijn ongeveer tien centimeter vanaf de haak perfect doormidden was. Geen opstakel was er in de buurt geweest, de lijn was niet geraffeld, gewoon een 'clean cut'?!. G**(^&^$%^$(^(**$deG*&%$##$#$%domme. Daar ging mijn al niet te grote vertrouwen in de lijn.


Nou ja, verlies verwerken en verder vissen. Af en toe was er vis enigszins aan de oppervlakte en ik wist niet zeker wat voor vis dit was. Het leek wel een beetje op een graskarper qua kop en op een roofblei qua staart.


Plotseling schoot mijn drijver weg, gevolgt door mijn reactie, waardoor ik automatisch aansloeg. Als een turbo ging er een vis vandoor. Wow, wat een snelheid, groter dan bij een 'normale' karper. Was dit die misterieuze vis? Na enige tijd werd de snelheid minder en kwam de vis aan de oppervlakte. Huh, een harder?! Midden in de Zaan ter hoogte van Wormerveer!
Hoe is het mogelijk dat er zich hier, in het volledig zoete water, gewoon harders ophouden. Blijkbaar ook een warmteminnende vis.
Dat harders alg en brood eters zijn is mij bekend en dat ze op het IJ voorkomen ook, maar deze vis heeft nog een paar sluizen genomen om hier te kunnen zijn.


Het betreft overigens een dunlipharder, terwijl de bovenlip toch wel ferm is te noemen. De bovenlip is zonder papillen, terwijl de diklipharder hier wel papillen heeft.
De onderzijde van de bek van de dunlipharder, zijn zogenaamde keelspleet, is ook breeder dan bij de diklipharder.

Wat ik niet wist is dat harders, net zoals bij baarzen, stekels aan hun rugvinnen hebben. Op beide rugvinnen zitten venijnige stekels en ook aan hun borstvinnen. Dit kan ik nu uit ervaring vermelden. Best pijnlijk en een dag later irriteren de prikken nog steeds. Zie de lichtblauwe transparante stekels op de rugvin op onderstaande foto.
Moet zeggen dat ik best in een euforische stemming was. Ondanks de eerder verspeelde karper, was dit toch wel een hele bijzondere vangst.

Het werd steeds lekkerder aan de waterkant, nu de zon steeds meer kracht kreeg. Om half tien zou ik weer thuis zijn, voor een gezamelijk ontbijt. Er bleek nog tijd genoeg, dus ging de zoveelste broodvlok te water.

Vlak voordat ik moest inpakken kreeg ik toch nog een aanbeet. Een karper deze keer, minder groot dan bij de eerste aanbeet. Nog voorzichtiger dan de eerste keer drilde ik deze karper, mijn slip stond iets slapper ingesteld en daardoor ging de karper er ook vaker door heen. De karper kwam al een paar keer aan de oppervlakte totdat weer de weerstand weg viel en de lijn weer dwars door midden was, weer net boven de haak en niet op de knoop. Wel G%&$#^^*^**#$%^%^&*&^nog eens aan toe!

Hier was en ben ik flink ziek van. Ben nu dan ook helemaal klaar met deze troep en zal ook nog wel even laten blijken in die winkel en aan die winkelier hoe ik er over denk. Twee mooie karpers zwemmen nu met een beste haak in hun lip rond. Best kans dat er binnenkort diklipkarpers in de Zaan gevangen worden. Geintje natuurlijk, maar dit is verre van leuk. Heb het harder dan ik hebben kan!

Grtx, FER

14 opmerkingen:

  1. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet...
    Maar wel zonde van de karpers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, zou je zeggen en ben ook wel bij mezelf te rade geweest. Lijn gecheckt op rafels e.d. Maar helaas.

      Verwijderen
  2. Mooie vangst Fer! Een tendens van de laatste jaren. Ik heb ze al in de grachten zien zwemmen. Diep maar dan ook diep Amsterdam in. Sluizen is dus geen belemmering voor ze.
    Wat betreft die lijn; kap ermee en weg met die rommel. Misschien weet Boudewijn wel een winkel in de buurt waar je jouw oude vertrouwde lijntje wel kan kopen. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Yep, lijn is passé voor mij. Anders bestel ik wel via the web.

      Verwijderen
  3. Mooie vangst Fer! Een tendens van de laatste jaren. Ik heb ze al in de grachten zien zwemmen. Diep maar dan ook diep Amsterdam in. Sluizen is dus geen belemmering voor ze.
    Wat betreft die lijn; kap ermee en weg met die rommel. Misschien weet Boudewijn wel een winkel in de buurt waar je jouw oude vertrouwde lijntje wel kan kopen. Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Super vangst Fer! Hopelijk dat die vette harder het leed van de onbetrouwbare lijn verzacht. Zelf heb ik veel vertrouwen in Okuma specialist carp (nylon). Goed slijtvast ook op een stevig stromende rivier met grindbodem en mosselbanken (De Grensmaas).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan voor de tip, breekbaarheid en slijtvastheid 2 belangrijke facetten.

      Verwijderen
  5. Leuk dat je die harder hebt gevangen en zo goed hebt waargenomen. Die lijn is eigenlijk goed. Het zomaar breken is vaak een teken van oude lijn die lang is blijven liggen. Ik had het ook vorig jaar en verspeelde eerst flink wat vissen voordat ik er achter kwam. Voor mij zijn deze 4 lijnen erg goef: Berkley trilene Xl, Tubertini Gorilla, Trabucco super soft en Shimano technium tribal specimen mono.

    Succes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zal oude lijn zijn, want Gamakatsu is toch wel een gerenomeerd Japans merk. Dank voor de tips.

      Verwijderen
  6. Hoi Fer,

    Gamakatsu is perfect je moet alleen se andere nemen(FLEX) deze is gewoon perfect ik vis ook nooit meer met de UV , het is alleen jammer dat de flex pas bij 0.18mm begint?
    Heb je de harder nog gemeten?

    Grt Marcel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de tip, ben iig weer over op Piet Vogel lijn. Nee, was zo flabberguested dat ik dat ben vergeten, maar gezien de max lengte van deze vis was ie behoorlijk aan de maat.

      Verwijderen
  7. beste fer..

    mooi verslagje en mooie vis..
    mag ik vragen waar je ongeveer zit te vissen ? ik woon zelf aan de zaan ter hoogte van de zaanbocht. ik ben zelf een karpervisser , maar nog geen succes gehad op de zaan terwijl er tussen mijn huis en de zaan een kleine 10 meter zit.

    waar moet ik op letten op de zaan ? zijn er bepaalde maanden dat ze hier naartoe trekken ? als het kouder word zoeken ze dieper water toch ? de zaan is dieper zover ik weet dan de andere aangesloteren wateren zoals de nauernaarsche vaart.

    voer jij voor ? waar zie jij hotspots in ?

    bedankt alvast

    mvg

    Jurrien raats

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Jurrien,

      Excuus voor de late reactie. Tja, waar zitten ze? Da's altijd de vraag. In de koudere periode van het jaar liggen de karpers graag bij warme uitlaten, net zoals de harders blijkbaar. Het zijn warmteminnende beesten. Of idd op diepere plekken omdat het water daar constanter van temperatuur is en wellicht warmer dan in de hogere waterlagen. Maar dan liggen ze vaak bij elkaar op een vaste locatie. Als je die locatie vind dan zit je gegarandeerd gebeiteld, maar waar deze is op de Zaan, geen idee. Op een groot water als de Zaan, zal de karper veelvuldig rond trekken. Wil je ze lokken, dan zal je moeten voeren. Een voerstrook trekken naar de plek waar jij ze wil hebben. Dan geregeld voeren en dan zou iedere plek op de Zaan moeten kunnen werken. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik op het terrein van mijn werkgever bij warmte uitlaten in de Zaan kan vissen. Andere goede stekken zijn natuurlijk bij brughoofden en andere peilers, maar zeker ook belangrijk is het bodemverloop, een talud wordt ook altijd door karper afgeschuimd. succes.

      Verwijderen
  8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen