Metersnoek 'de vangst'

Zondag 20 november 2011

Na een nacht vol dromen over gigantische snoeken ben ik in de mist op zoek gegaan naar een water dat naar grote snoek ruikt. Een driesprong van een ringvaart, een stadskanaal en het Noordhollandskanaal leek mij een goede plek voor een jager aan de top van de voedselketen.
De sardine op de takel bevestigd en deze midden op de driesprong in het water geworpen. De sardine heb ik zonder hier direct met mijn vingers aan te zitten bevestigd anders zou ik de hele sessie naar vette vis ruiken. Het was windstil en er stond een lichte stroming. Een ouderwetse rood witte waker had ik bevestigd als beet indicator. Vervolgens was het afwachten wat er ging gebeuren, als er al iets ging gebeuren. Het was namelijk de eerste keer dat ik met doodaas viste en de eerste keer op deze locatie op snoek.

Op een gegeven moment bewoog mijn rood witte waker. Langzaam werd er lijn genomen. Het zal wel een lijnzwemmer zijn dacht ik in eerste instantie, maar omdat er steeds meer lijn genomen werd nam ik de hengel toch maar ter hand. Het kon niet anders dan dat het vis was maar het was nogal onwerkelijk voor mij. Contact zoeken en haak zetten was de volgende gedachte die door mij heen ging, maar ja, wanneer? Nadat er voor mijn gevoel twee meter lijn genomen was, contact gemaakt en aangeslagen. Een zwaar log gewicht voelde ik aan de andere kant van de lijn. Gevolgd door een stevige sterke run. De vis bleef heel lang diep zwemmen en ging meerdere keren kort en krachtig door mijn slip. Het zal toch niet waar zijn dacht ik, deze is echt groot! Omdat de vis maar niet naar boven kwam begon het steeds spannender te worden. Zat de haak wel goed? Was de constructie wel sterk genoeg? Was de lijn wel sterk genoeg? Als ik 'm maar niet verspeel ging door mijn gedachten.
De vis kwam eindelijk aan de oppervlakte. Yes, yes, yes, yes. Een kneiter van een snoek had ik aan de haak. Er was een paard met wagen, meerdere wielrenners en wandelaars boven op de dijk stil gaan staan toen ik aan het drillen was. Op het moment dat ik de megasnoek met de kieuwgreep uit het water tilde begonnen ze te applaudisseren. Fantastisch! Wat een monster!
De beide dreggen zonder weerhaken waren makkelijk uit de enorme bek te verwijderen en de fotoshoot kon beginnen. Eén van de paardenmenners was bereid om een aantal plaatjes van mij te schieten. Breed lachend poseerde ik voor de toeschouwers op de dijk. Mijn droomvis had ik eindelijk te pakken.
Na een aantal metingen bleek deze snoek de magische 1 meter grens dik te overschrijden. Welgeteld 107 cm was het loeder.
Super dat de constructie werkte en kicken dat ik gelijk een plek te pakken had waar een metersnoek trek had in de sardine. Wow, wat een vis!!!

Grtx,

FER

2 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd! Dikke snoek ook. Vraagt zeker om een vervolg likt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Boudewijn,

  Dank, vervolg gaat er zeker komen, dwz moet ik nog schrijven en publiceren want afgelopen weekend wilden mijn maten ook wel aan de meter.

  Grtx,

  FER

  BeantwoordenVerwijderen