Vrij en vangen

Dinsdag 23 oktober 2012

Deze week werk ik vanwege de herfst vakantie halve dagen, alleen de ochtenden. Vandaag waren de kids logeren bij opa en oma. Inge moest flink aan de studie, dus of ik 's middags niet wilden vissen. Hier moest ik lang en afgewogen over nadenken, dus mijn antwoord was na enkele seconden bevestigend ;-).


Omdat de temperatuur nog altijd relatief hoog is voor de tijd van het jaar twijfelde ik of de karpers al richting de winterstek gezwommen zijn. Om dit te checken ben ik weer naar een andere stek in de polder gereden. Deze stek bestond zoals te doen gebruikelijk uit ondiepe prut sloten. Voerplekjes aangemaakt en vissen maar.

Terwijl ik stond te vissen miste ik iets, dat gevoel had ik al toen ik in de auto zat. Maar wat? Oh shit. Het schepnet vergeten! Dat voelde niet lekker, maar om nu weer helemaal naar huis te rijden, daar voelde ik ook niet veel voor. In mijn achterbak had ik nog wel een babybadje en een emmer staan. Emmer maar gepakt en hopen op niet al te grote karpers. Hmmm, dit klinkt wel een beetje vreemd.

Naast mijn nieuwe 1.25 lbs penhengel heb ik ook een aantal banksticks en twee piepers aangeschaft. Om hier eens mee te expirementeren heb ik een hengel met vastlood systeem vlak bij een pijp die onder de weg doorliep gelegd. Pieper ingesteld en vervolgens in de nabijheid lekker wezen pennen.

Op een voerplek zag ik geregeld rimpelingen in het water en besloot om daar te gaan vissen. De rimpelingen bleken te ontstaan door een rietkip, die verdekt onder het overhangende gras bezig was. Ik schrok me rot toen ie er met een noodgang onder mijn voeten vandoor ging. Toch kreeg ik op deze stek de eerste aanbeet. De pen trok niet weg maar bleef bewegen en na voorzichtig contact maken, kon ik de haak zetten en bleek er toch nog karper op de stek aanwezig. De karper rustig richting een pijp gedrild waardoor ik dichtbij het water kon komen. Hier de karper, met de kop eerst, het emmertje in gedirigeerd. Verre van handig!
Op een andere stek zag ik kleine belletjes ontstaan. Of dit door azen of moerasgas kwam was mij niet duidelijk. Na enige tijd hoorde ik een enkel piepje van de beetmelder. Hé, leven bij de vastlood hengel. Vijf seconden later kon ik op een draf naar deze hengel, want de beetmelder liet meer van zich horen. Wederom een niet al te grote karper kon ik met behulp van de emmer landen.

Op de rietkip stek wist ik mijn derde karper te vangen. Deze kon ik met gemak met de hand landen. Het was tijd om nog een andere locatie te bezoeken.

Deze nieuwe locatie lag aan de andere kant van de polder. Direct in de sloot naast mijn auto ontstonden bellen op verschillende plekken, overduidelijk azende vis. Zonder te voeren direct de pen met broodvlok tussen de bellen gelegd. De pen stond al snel te schommelen, maar de broodvlok werd in het troebele water niet opgemerkt. Wellicht was de vis volledig in beslag genomen door het natuurlijke voedsel en had daardoor geen oog voor de witte broodvlok. Uiteindelijk schrok een karper van de pen of het draad en gingen ze er vandoor. Toch maar op deze plek wat voer te water gelaten.

Op een andere plek weer de vastlood hengel geïnstalleerd en nog wat stekken aangemaakt met legkorrels, Frolic brokken en gekiemde hennep. Niet veel later gaf de pieper een kort signaal af. In eerste instantie leek er niet veel aan de hand maar de lijn was wel iets verplaatst. Op dat moment kwam een karper flankend tweemaal aan de oppervlakte en bleek dat een karper zich had gehaakt. Ook deze karper paste weer in de emmer.
Mijn vijfde karper ving ik met de pen, dicht aan de kant en deze paste gelukkig ook weer goed in de emmer. Bij mijn zesde aanbeet moest ik een talud afstappen. Met de hengel in mijn rechter en de emmer in mijn linker hand probeerde ik voorzichtig naar een uitstekende buis te stappen. Op dat moment gleed ik weg en stortte ik letterlijk omlaag. Ooooh, in een split second zag ik me al zeiknat in de auto zitten. De emmer vloog uit mijn hand en kwam rechts van mij in het water terecht. Zelf kwam ik toch op de uitstekende buis terecht. Hoe? Geen idee, maar ik was wel blij en opgelucht. De karper raakte ik kwijt doordat ik met mijn hengel de emmer probeerde te pakken waardoor de lijn niet meer gespannen stond. Jammer maar helaas.

Terug bij de auto bleek er toch weer karper te azen. Nu zaten ze vol op het voer. Voorzichtig de broodvlok tussen de bellen gelegd en vol spanning toekijken. Schommel de schommel, wiebel de wiebel. Hé, een kleine verplaatsing van de dobber, stil staan, wiebel, schommel en plots dan toch die wegtrekker. Yes, de grootste van de middag. Moe gedrild paste ie maar net in de emmer.

Alle zes op een rij.
Vooralsnog kan ik concluderen dat de karpers nog niet naar de winterstekken getrokken zijn. Ze zijn nog volop aanwezig in de ondiepe sloten en hebben nog altijd trek in een lekker stukkie brood.

Lekker middagje vrij gehad en lekker gevangen. Top toch!

Grtx,

FER

5 opmerkingen:

 1. Goed bezig Fer,ze zitten er gelukkig nog steeds,zelf weinig gevist erg druk gehad,ga zondag even, hopen dat ik er ook een paar vang.Groet,Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Bjorn; succes zondag, hopelijk willen ze nog met de huidige nacht temperaturen van rond de 0°C.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop het ook Fer,ik heb ook een weblog opgestart maar dat valt niet mee,mischien leuk om te kijken en tips te geven.Groet,Bjorn.

   Penrikelen.blogspot.com

   Verwijderen
 3. @Bjorn: krijg de volgende melding als ik naar je blog ga. "Helaas, de blog op penrikelen.blogspot.com is verwijderd. Dit adres is niet beschikbaar voor nieuwe blogs." ?

  Nog wat gevangen vandaag?

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorrie Fer,er is iets fout gegaan met die weblog en ik kan niet meer op die naam een weblog beginnen (naadje). De andere weblog waar je op kan kijken is iets anders Penperikelen.blogspot.com
   Helaas was ik vandaag een beetje ziek en kon niet vissen.Goed balen.Ik hoor wel wat je er van vind. Groet, Bjorn.

   Verwijderen