De eerste!

Zondag 7 april 2013

Hé hé, de wind uit Noordoosten is eindelijk gaan liggen. 's Nachts is er nog wel nachtvorst maar overdag in de zon voelt al best lekker. De natuur heeft nagenoeg stil gestaan, de bomen zijn nog niet uitgelopen, het gras groeit nog niet en het water is nog bokkoud.
En toch moest ik vanmiddag op jacht op karper. Gewapend met een blikje mais en pluimvee legkorrels heb ik twee kleine voerplekjes gemaakt, beide nabij een duiker aan beide kanten van de weg.
Zittend in de berm uit de wind en met de zon op mijn bol was het gevoel top, ook al leek er geen vis aanwezig. Na anderhalf uur was de dobber één keer licht beroert. Het was tijd voor een andere stek. Terwijl ik naar mijn auto liep, zag ik wat belletjes in een ondiepe sloot bij veel drijfvuil. Hmmm, karper activiteit misschien?
Een paar maiskorrels in de buurt van de belletjes gegooid en voorzichtig de pen erbij gezet. Om de zoveel minuten bleven er kleine belletjes vrij komen, soms kwam er ook wat riet van de bodem naar boven. Er was vis aan het azen. Dit was zeker toen ik een grote grijze staart zag wapperen. Dit was alleen geen karper maar een beste brasem. Mijn ervaring is dat het heel lang kan duren voordat zo'n brasem je aas neemt omdat hij volledig gefocust is op ander voedsel.

Omdat er toch vis actief was ben ik terug gelopen naar mijn eerder gemaakte voerplekjes. Ik viste hier vervolgens met twee hengels, de ene uitgerust met een vastlood systeem en de andere met een pennetje. Beide met twee maiskorrels op de hair en op de haak een klein mestpiertje. De ene hengel heb ik aan de ene kant van de duiker gelegd en de andere aan de andere kant van de weg bij de duiker. Precies gedropt op de voerplekjes die ik had aangemaakt. De vastlood hengel had ik op een pieper gelegd om bij een aanbeet hierop geattendeerd te worden. Geregeld stond ik midden op de weg om beide hengels in de gaten te houden.

Toen de top van de vastlood hengel bewoog zonder dat de pieper afging heb ik deze snel gepakt en nadat de top nogmaals bewoog heb ik voor de zekerheid aan geslagen. Welnu, de baitrunner stond nog open en het gevolg was een pruik waar ze ten tijden van Lodewijk XIV van droomde. Gelukkig viste ik met een hengel waarbij de top bijzonder veerkrachtig is waardoor de runs gepareerd werden. Lijn binnen halen ging niet, de molen zat helemaal vast in de pruik. Met veel moeite kon de hendel open gezet worden waardoor de pruik van de molen gehaald kon worden en de molen weer werkte. De gehele pruik vervolgens op de molen gedraaid waardoor de dril nu beter gestuurd kon worden. Gelukkig kwam de karper maar langzaam op gang, maar na een adreline kick, tenminste als dat ook zo werkt bij karpers, had ie er zin an en bleef ie maar gaan. Uiteindelijk gaf ie zich toch gewonnen en kon deze sterke volle schub van 57 cm in de nog kale polder poseren.

De sessie liep ten einde en de vastlood hengel met de pruik op de molen kon ik dus terzijde leggen. Mijn penhengel lag nog steeds in en de dobber was iets verplaatst. Hé, ook daar activiteit dus. Aas gecheckt en dit was nog in tact. Na ongeveer tien minuten schommelde de dobber. Zou dit doorzetten? Langzaam, maar dan ook echt heel langzaam bewoog mijn dobber. Eerst millimeter voor millimeter en daarna enige centimeters, wat voor mij het teken was om aan te slaan. Yes, beet! Een vissenstaart kwam kort aan de oppervlakte. Wow, wat een schoep. 

Eerst bleef de vis redelijk rustig onder de kant zwemmen. Vervolgens probeerde de karper de duiker in te zwemmen, dit kon ik maar net stoppen zonder mijn lijn te beschadigen. Daarna zwom ie het wijd op, knetterend door de slip heen. Ook deze karper kwam langzaam op gang maar bleef daarna run op run maken. Ha, nu weet ik weer waarom dat karper vissen zo leuk is, wat zijn die polderknollen toch sterk. Na een zoveelste bocht viel de druk weg en was de haak gelost. Ah, balen, jammer. Na deze fijne maar jammer genoeg verloren dril was het tijd om te stoppen.

De eerste is binnen en zeker niet de laatste. Het karper virus heeft reeds flink toegeslagen. Hopende op stijgende temperaturen en uitzinnige karper activiteit ga ik binnenkort weer op karper jacht.

Grtx,

FER

7 opmerkingen:

 1. Je had in iedergeval geen bokkepruik nadat je deze karper gevangen had FER :) Prachtig mooi weer en karper gevangen wat wil je nog meer! Jammer van de losser.

  Groet, Björn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Fer
  Gefeliciflapstaard man met je eerste karper vangst dit jaar !!!
  Ik moet mijn eerste van dit jaar nog zien te vangen.

  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie Fer! Jammer van die geloste, maar goed ingespeeld op wat je waar kon nemen.

  Gr. Boudewijn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi verhaal! Kon het goed meebeleven. Zo'n pruik... heel herkenbaar, haha! Dit overkomt je niet nog een keer. Neem dat maar van mij aan! Ik kan erover meepraten namelijk ;) Mooie eerste karper FER! Succes de komende tijd.

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi verhaal FER. Zelf zit ik steeds vaker zo. Een op de steunen met een optonic en met de pen rondlopen. Prima gedaan.
  Groet, michael

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ anglers: dank voor de reacties en congratz. Ach ja, door de losser moet ik natuurlijk nog een keer terug om het idee te hebben dat ik 'm wel op het droge krijg of een andere karper natuurlijk. Volgens mij hebben we er met z'n alle zin an! Good luck to!

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zeer leuk verslag,FER!! Ik heb genoten. Prachtige torpedo schub. Die zijn op snelheid gebouwd en kunnen je,in het voorjaar en de zomer,het leven zuur maken ;-). Ga zo door,mien jong ;-)

  BeantwoordenVerwijderen