Grachtpatser

Zondag 16-08-2015

Huh, hoor ik wat? Aaah, de wekker. Oja, we zouden gaan vissen. Ik zou Ed om 7:00 oppikken. Pfff en het regent ook nog. ff buienalarm checken. 'Ping-ping' whatsapp berichtje. Ed, 'Gaan we vissen? -regen icoontjes-'. Ik, 'Mwoah, tis kutweer. Blijft af en aan regenen.' Reactie Ed 'Tot zo'. Mijn reactie 'OK, kom er aan.' Reactie Harry 'Watjes'.

Aangekomen bij de gracht, stopt het net met regenen. Ok dan, de weergoden zijn ons goed gestemd. Niet veel later, terwijl die h..o net deed of ie er al was, kwam Harry ook aanrijden. Voerplekken gemaakt en vissen maar. Harry vangt zijn favovis, een brasem. Ed niet veel later ook één. Op mijn derde stek trekt plotseling mijn pen weg waarop ik aansla. Een boeggolf van hier tot Tokio schiet er vandoor, maar mijn lijn volgt jammer genoeg niet.

De stek een beetje bijgevoerd en even met rust gelaten door te vissen op een andere stek. Kwartiertje later weer terug naar de boeggolf stek. Er is vis, want ik zag een flank van een behoorlijke vis kantelen. Of er geaasd wordt kan ik niet waarnemen, geen belletjes, geen golfjes, niks.

Dan begint de dobber toch te wiebelen. Dit houdt behoorlijk lang aan. Schokkerig trekt de dobber uiteindelijk weg en ik wacht met aanslaan totdat mijn drijver ook onder getrokken wordt. BAM, Hanguh!

De schubkarper komt langzaam op gang. M.a.w. hij gaat er niet als een dolle vandoor en laat zich gedurende de gehele dril niet gek maken. Beetje loom, maar stug blijft de vis op een afstandje. Omdat het formaat heel behoorlijk is, wil ik niet teveel druk zetten. Dus ondanks dat er niet keihard geknokt wordt duurt het toch enige tijd voordat Ed mij met het schepnet kan assisteren.
Als de vis dan eindelijk in het net ligt, begint ie bijna furieus tekeer te gaan. Ook op de foto wil ie niet graag, want hij blijft maar met z'n staart klapperen waardoor oppakken en omhoog houden risicovol is. Tenslotte is de grachtpatser tot bedaren gekomen en worden de plaatjes geschoten.
Ondanks dat er in het verleden en nog altijd behoorlijk veel op deze gracht, met een vast bestand aan karpers, gevist wordt, is deze vis inclusief z'n bek volledig in tact. Geen enkele beschadiging is waar te nemen. Da's gaaf en verrassend.

Na een klein uurtje verder pen of navel staren zijn we de Beemster in gegaan. Hopelijk zou er hier meer actie zijn. Dit viel flink tegen. Hier wisten we gedrieën gewoon geen visje te vangen. Op de weg terug bij een tocht gestopt waar we op de heen weg even gevoerd hadden en hier wist Ed toch nog een karper(tje) te vangen.
Helaas hebben we niet meer mogen vangen, maar gezellig was het zeker weer. Af en toe lijken we wel een stel valse nichten, maar stiekem gunnen we elkaar alles. Nou ja, alles?!

Iig geval hebben we de volgende stek, voor een nacht op het NH-kanaal ff gecheckt en goed bevonden. M.a.w. de voorpraet en voorpret is al begonnen.

Grtx, FER

4 opmerkingen:

  1. Mooi vis hoor Fer, plannen genoeg zo te horen en altijd een kans op een onverwacht monster(tje). Veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Altijd meer plannen dan dat er van terecht komt. Maar (dag)dromen horen er toch ook bij.

      Verwijderen