Giebeldegiebel

Zondag 20 december 2015


Afgelopen week ook even kort gevist, maar toen kon ik de karpers niet vinden. Hinkend op verschillende gedachten waar de vis zich zou bevinden, was ik zoekende. Ze bevonden zich zeker nog niet op de winterhotspots, sterker, op ondiep water zag ik activiteit, maar ik kon ze niet op mijn voer krijgen. Vandaag nieuwe ronde en nieuwe kansen.

Vond het bovenstaande plaatje heel typerend voor de polder dat het vastgelegd moest worden. Het gras, de sloot, de boerderij en de dijk allemaal tezamen.


Toch, ondanks de hoge temperaturen, relatief diepe stekken opgezocht en redelijk gevoerd met paar handjes mais en kikkererwten, naast licht tapijtje van kippenbix. Er was redelijk snel activiteit te bespeuren via mijn dobber. Het wachten op een echte aanbeet duurde daarentegen nog best lang, maar de tijd gaat snel voorbij als je weet dat het bijna staat te gebeuren. Merkte wel dat ik wat moeite had om mij voor te stellen hoe het er onder water aan toe ging. Ik werd mij nu pas echt bewust dat ik altijd probeer in te beelden hoe het er onder water aan toe gaat, om zo goed mogelijk te anticiperen om lekker en veel vis te vangen ;-)


Aan de hair hingen drie kleine zachte maiskorrels en dat werd door veel verschillende vissen geapprecieerd. Een grote blankvoorn, een kleine brasem, een flinke kolblei en een losser.


De eerste vangst die wel op de foto mocht, was een enorme bak van een giebel. De losser was denk ik ook al een giebel, want ze gaan momenteel nog als een dolle te keer. Wil niet zeggen dat het in verhouding staat met een dril van een karper, maar ze schudden en flanken alsof hun leven er vanaf hangt.
Tussendoor had ik wederom een losser, volgens mij weer een giebel. De aanbeten zijn ook uiterst traag en voorzichtig. Ondanks dat ik de aanbeet echt de tijd gun, d.w.z zodra de dobber wegglijd of onderwater verdwijnt sla ik pas vijf seconden later aan, dit indien de aanbeet doorzet. De volgende vis was toch weer een giebel. Het leek wel een shubunkin giebel. Klinkt wellicht verwijfd, maar wat een schatje deze witte goudvis. Bijna hoger dan dat ie lang was.
Omdat via de bovenstaande foto de grootte slecht te bepalen is, ook onderstaande foto.
Na nog een blankvoorn en een kolblei, heb ik een kikkererwt aan de hair gehangen. Tijdens de dril was het direct duidelijk dat er een ander type vis dan de voorgaanden aan het knokken was. Een mooie bronzen karper had de gelegenheid gekregen om deze keer het aas te pakken.

Nu de karper binnen was, was het ook time to fly. Half December en gewoon giebeldegiebel en karpers tikken. Absurd!


Grtx, FER

6 opmerkingen:

 1. Heerlijk he dat je zo laat in het jaar nog goed kan vangen. Tis wel net wat je zegt, je zou ze verwachten in de winterspots maar daar zitten ze nu veelal niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idd lekker. Zie dat jij ook met een blog begonnen bent, leuk. Zie alleen geen foto's, zie kruisjes.

   Verwijderen
 2. Leuke bijvangst Fer! Ik zie ze in je verslagen nooit voorbij komen. Nu ineens een paar van die grijze goudvissen.
  Ik mocht een paar weken geleden mijn eerste ooit vangen.
  Zit nog best power in die beestjes. Op licht materiaal, erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk had ik dat gelezen en het idd een leuke spartelende vis aan licht materiaal en zoals gezegd best schattig. Ik vang ze idd niet veel, twee jaar terug eens bewust op wezen vissen en toen ook mijn eerste ooit Mogen vangen.

   Verwijderen
 3. Lekker actief dagje zo te lezen! Is wel een soort dat flink in opkomst is op veel wateren geloof ik. Heb zelf mijn laatste een jaar of 20 geleden gevangen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mijn gevoel komt de giebel met name voor op wateren waar weinig snoek zit en op plekken waar de watertemperatuur relatief hoog blijft.

   Verwijderen