Boerenkarper deel 2

Zaterdag 6 augustus
Na de zeer recente exceptionele vangsten van boerenkarpers in de Beemster werd ik wederom vroeg wakker. Zou ik het nogmaals proberen op dezelfde stek? Ik twijfel, want het zou alleen maar tegen kunnen vallen. Maar ja, nadat ik geproefd had van de explosieve kracht van deze potige uit de klei getrokken boerenkarpers wilde ik toch meer. Dus het mandje weer uit en met de hengel, net, tasje met kikkererwten, kleine mestpiertjes, reserve haakjes, loodhagel, doekje en tangetje richting dezelfde locatie in de Beemster.

Ten opzichte van de dag ervoor was er minder activiteit te zien behalve veel scholen blankvoorn die aan de oppervlakte aan het azen waren. Pluimvee legkorrels op twee stekken gedeponeerd inclusief een klein aantal kikkererwten en vissen maar. Na ongeveer 10 minuten lijkt er beweging in mijn dobber te komen. Na een 15 tal seconden stopt dit, waarbij na weer ongeveer 15 seconden de dobber toch langzaam weg schuift. Bij aanslaan heb ik, het is niet te geloven, weer een boerenkarper aan de haak.

Het is geen groot exemplaar, 39 cm, maar mooi gebouwd met een klein afwijkend schubpatroon aan één kant op de rug vlak voor de rugvin. Top, nu de volgende stek proberen, zag ik hier nu al belletjes?
Voorzichtig mijn dobber op de voerstek gelegd en niet veel later een mooie wegtrekker. Hoppa, weer raak! Ik moet mezelf knijpen om het te geloven.
Een nog iets kleiner, 36 cm, maar bijzonder mooi hooggebouwd exemplaar heb ik na drillen met de hand geland. Dit omdat ik mijn net had laten liggen bij de vorige stek, die hemelsbreed 10 meter af ligt van deze stek maar wel in een andere sloot.
Beide stekken waren nu flink verstoord dus ben ik door gelopen naar een nieuwe plek waar ik het ritueel van voeren herhaald heb. Omdat ik een nieuw loodhageltje in de buurt van de haak moest bevestigen en een nieuwe kikkererwt en twee kleine mestpiertjes duurde het een paar minuutjes voordat ik kon gaan vissen. Bij het eerste inwerpen tegen de wind in was ik niet tevreden waar de dobber stond. Bij de tweede worp was dit prima alleen leek mijn dobber direct weg te trekken en twijfelde ik of ik wel moest aanslaan. Edoch, bij aanslaan explodeerde het water en ramde de derde boerenkarper van deze ochtend dwars door de slip heen. Ter hoogte van deze stek was er een meertje en deze karper heeft me werkelijk alle hoeken van het meertje laten zien. Een fantastische dril die eindeloos duurde, super! Uiteindelijk kon deze karper toch ook uitgeteld de binnenkant van mijn net bewonderen.
Vervolgens het gebruikelijke plaatje van het 63 cm lange kruitvat.
En omdat ie zo mooi is, nog een plaatje.
Wat nu, verder gaan en nog ééntje proberen te vangen? Ach wat, waarom niet. Verderop in de sloot weer een stek aangemaakt en rustig op de hurken afwachten. Goh, duurt wel lang voordat er activiteit komt. Hoe snel kan je verwent raken? Sinds eergisteren een quest en nu al de normaalste zaak van de wereld? Mwoah niet echt, sta helemaal strak van de adrenaline en van geluk dat ik zulke mooie vissen mag vangen.
Hé, gebeurt daar iets met mijn dobber? Nee, kan niet waar zijn zoveel karper kan er hier niet rondzwemmen. Of toch? Jazeker, een 47 cm lange boerenkarper heeft de kikkererwt opgezogen en is gehaakt en ligt na ongeveer 10 minuten uitgedrild in mijn net. Yihaaa!
Dit gelooft niemand, maar gelukkig heb ik de plaatjes en daar is duidelijk op te zien dat het allemaal verschillende karpers zijn. Zo, binnen twee uur gewoon, nou ja gewoon, 4 boerenkarpers gevangen. Ik dacht dat gisteren al helemaal over de top was maar dit slaat alles. Nu maar stoppen anders wordt het echt te gek.

Grtx,

FER


1 opmerking:

  1. Hoi FER,

    Wat een topstek heb je gevonden zeg! Fantastisch!!

    Gr. Koen.

    BeantwoordenVerwijderen