Kantikalen

Vrijdag 9 maart 2012

Voor de vorst periode ben ik gegrepen door het avond vissen op snoekbaars. Een spannende manier van vissen met dieplopende pluggen of met loodkop en shad.
Nadat ik mijn zoon naar karate getrapt had ;-), ben ik daar vlakbij naar het noordhollands kanaal gegaan om langs het kantje te verticalen oftewel kantikalen.

Aan een rugby loodkop heb ik een goudkleurige transparante shad met grote schoepstaart geprikt inclusief een stinger. Een lange steiger bij een brug over het kanaal is het strijdperk. Een paar keer zit de shad vast en kan de kunstaasredder gelukkig soelaas bieden.

Aan het einde van de steiger wordt de shad gegrepen op het moment dat ik deze omhoog tik. Wow, dit is een beste jongen! Meerdere keren trekt de vis draad van mijn spoel en mijn lichte vertikaal hengel staat krom tot in het handvat, kickuh! De vis komt naar de oppervlakte en in het donker zie ik dat dit een snoekbaars maatje PR kan worden. Maar tot mijn verbazing mis ik die bekende kam op de rug. O, oo, een snoek heeft de shad gepakt en ik vis natuurlijk niet met een titanium onderlijn. Ook aan de oppervlakte gaat de snoek er steeds vandoor en maak ik me zorgen hoe en waar de shad gehaakt zit. Uiteindelijk zie ik dat de shad mooi voor in de bovenkant van de bek zit. Op mijn knieen op de steiger probeer ik door de draad te pakken de snoek dusdanig te manourvreren zodat ik 'm met de kieuwgreep kan landen. Nogmaals neemt de snoek een spurt waardoor de dunne gevlochten draad pardoes in mijn vinger snijd, autch! Nog een poging zonder het draad te pakken pak ik vervolgens de snoek via de kieuw uit het water maar ik heb ook een kieuwboog te pakken waardoor ook mijn andere hand niet ongehavend uit de strijd komt. Het mag de pret niet drukken en ik heb deze week aan beide handen mooie souveniers van een bijzondere avondvangst van 80 cm lengte.
De snoek blijkt wel een stuk op twintig bloedzuigers op zijn lijf te hebben, blijkbaar een ligger. De bloedzuigers zijn flink uit de kluiten gewassen en een groot aantal zoekt zijn heil elders nadat de snoek op het droge is.
Oei, de karateles zit er weer bijna op dus ik moet er weer vandoor. Jammer, maar ik kan niet anders zeggen dan dat dit uurtje kantikalen top was. Wie weet, misschien krijg ik volgende week weer een kans.

Grtx,

FER

2 opmerkingen:

  1. Hoi FER,

    Oei, dit heeft je hartslag vast wel een stukje omhoog laten gaan! Spannende visserij op deze manier, maar je hebt hem (of haar). Succes de volgende keer en wie weet vang je dan je PR snoekbaars :)

    Groet,

    Koen.

    BeantwoordenVerwijderen