Karpers

Zaterdag 29 december 2012

De temperatuur is momenteel hoog voor de tijd van het jaar, rond 10°C. Het voornemen om in de winter een karper te vangen in de Wormer staat nog steeds op mijn verlanglijstje.

Gewapend met de penhengel, een blikje zoete mais, een peilloodje en een net de polder in. Op een paar diepe plekken in de sloten nabij bruggen en duikers is het plan waar ik wil gaan vissen. Er staat veel, erg veel wind zo op de open poldervlakte. Na het peilen van de eerste stek, twee voerplekken aangemaakt op de diepste gedeelten.

Tijdens het peilen van de tweede stek bleek het vanwege de wind ondoenlijk om lekker met de pen te vissen. Terwijl ik aan het peilen was sprong er een karper in een aangrenzende sloot. Hmmm, springende karper is actieve karper. In het verlengde van deze sloot aan de ander kant van de weg was een happer de kanten aan het schouwen. Het water in de sloot stroomde daar vandaan en bleek een troebele stroom te veroorzaken.

Ondanks mijn voornemen om op de diepere stekken te vissen, toch maar besloten om mijn geluk te beproeven in deze relatief ondiepe sloot. Twee voerplekjes aangemaakt met ongeveer 10 korrels mais. Eén voerplek was bij wat vast gestroomd riet en andere spul. Diepte nog even gepeild en de pen te water.

Binnen tien minuten werd de pen langzaam het vuil ingetrokken, waarna ie bleef hangen. Toen ik de pen hier voorzichtig uit wilde trekken voelde ik weerstand waardoor ik gelijk aan sloeg. Ja hoor, een karper was gehaakt. Niet te geloven en dat binnen tien minuten.
Hierna de pen op de tweede voerplek gelegd aangezien de eerste stek flink omgeploegd was. Wederom binnen tien minuten beet. De pen schoof weg maar stopte, om na ongeveer een minuut echt langzaam weg te trekken. Ja, ja nog een karper.
Aan de andere kant van de weg heb ik vervolgens ook maar een voerplekje aangemaakt omdat de ondiepe sloten tijdens de dril flink omgeploegd worden. Tijdens de dril van deze karper schoot er minstens nog één karper vandoor. Ondanks de beroering op de tweede voerplek na het vangen van een karper ben ik toch weer op deze plek gaan vissen. Na een kwartier waggelde mijn pen weer, dus er was weer karper aan het azen. Niet veel later begon de pen weer langzaam weg te trekken en was het weer bingo!
Na deze vangst de pen te water op de voerplek aan de andere kant van de weg. Ook hier bleek activiteit. De pen bewoog zenuwachtig wat er op duidde dat er witvis actief was. Toen de pen ook hier wegtrok verwachte ik eerlijk gezegd geen karper maar het tegendeel was waar.
Hierna maar weer terug naar de eerste voerplek bij het vuil waar ik mijn vijfde karper mocht vangen.
De zesde en laatste karper ving ik weer midden in de sloot op de tweede voerplek.
Dus.... de wens om een karper te vangen in de winter is meer dan in vervulling gegaan. Lekker hoor, om zo 2012 uit te zwaaien.

Grtx,

FER





 

8 opmerkingen:

 1. Goed hoor Fer. Genoeg spanning op de pen op zo'n dag.
  Groet Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Top daggie Fer, knallen met die karpers. (Staat er nog wat op je verlanglijstje.)

  Ik heb toch net als jij ontdekt dat je ook in de winter in de polder karper in de ondiepe stukken kan vangen. Als, denk ik het ondiepe stuk maar een beetje beschut of rustig is. Ga zo door.

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En de beste wensen voor 2013 natuurlijk.

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Top en super gevist man !!!

  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo hé, wat een actie midden in de winter! Goed gedaan FER!
  Fijne jaarwisseling en de beste wensen voor 2013!

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Michael: meer dan genoeg spanning, toppertje.
  @ Bjorn: verlanglijstje is lang en 2013 eigenlijk weer onafgevinkt ;-)
  @ Sander: eh dank
  @ Koen: zeker lekker
  @ all: allen een visrijk, gezond en gelukkig 2013 toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie afsluiter Fer!

  6 karpers is niet niks in deze periode.
  Alvast een goed en gezond nieuwjaat gewenst.

  Groeten Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hey Fer,

  Is inderdaad een mooie afsluiter , ik heb hem gisteren ook goed afgesloten met 7 vissen waarvan 5 spiegels.
  en vandaag met 2 regenbogen van het Oostvoorne meer waarvan een mannetje van 66cm weer een top middag was.

  Een fijn en visrijk 2013 toe gewenst.

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen