Herfst in het voorjaar

Zondag 26 mei 2013

Wat een weer, wat een weer! Drie keer niks. Vanochtend warm aangekleed, eigenlijk precies hetzelfde aangetrokken wat ik in de winter ook draag. Drie shirts, dubbele jas met warme voering en regenbestendig, een gevoerde broek, ski sokken en warme laarzen. Enige verschil is dat ik geen muts droeg maar een petje.

Het is voorjaar volgens de kalender en aan de natuur is het ook te zien. Zoals een moedereend met 18 pullen. Uit het hoge gras plonsde de moedereend in de sloot en de pullen volgden. Zo kon ik ze stuk voor stuk tellen waarbij de moedereend pas weg zwom, nadat alle pulletjes gevolgd waren. Grappig om te zien hoe ze bleef wachten en reageerde op het piepen uit het hoge gras.

Op de eerste stek kon ik, na enig egaliseren van een stijl talud, uit de wind zitten. Lopend naar deze stek was ik al bijna mijn pet kwijt door de stormachtige wind die over de polder raast. Vanuit de 'loopgraaf' drie voerplekken gemaakt waarbij één vastlood hengel bij een pijler gelegd en de andere twee stekken met de pen bevist. Tenminste, dit was continue klooien vanwege de wind en de stroming die hier stond. Toch kreeg ik beet, alhoewel ik hier niet zeker van was, want mijn pen trok geregeld onder door de stroming en wind. Voorzichtig checkte ik waar mijn pen stond waarop ik massa voelde en er een karper vandoor ging. Na een paar runs schoot de haak los. Jammerdepammer.


Na drie kwartier was de vastlood hengel aan de beurt. Kort maar niet al te krachtig bonken aan de andere kant van de lijn gaf aan dat er vis gehaakt was, maar geen karper. Een brasem had de drie maiskorrels gepakt. Deze brasem had nog steeds enkele paaipukkels op zijn kop.

Na een kleine twee uur was het mooi geweest, geen vis had meer interesse getoond en dus tijd voor een andere locatie. In een ondiepe sloot met veel vuil, dat door de wind samen geblazen was, zag ik een rode vin aan de oppervlakte. Een karper was hier aan het azen. Pen erbij en met mijn neus pal in de wind. Na tien minuten de Siberische wind te hebben getrotseerd was ik er klaar mee. Klaar om te emigreren naar een land met een zwoel windje. Vanavond met Inge naar de sauna, ondanks dat ik niet echt een liefhebber ben zie ik er naar uit om eens lekker helemaal door te warmen.

Grtx,

FER

6 opmerkingen:

 1. Hey Fer,

  Ja, het was berekoud vanmorgen. Ik bewonder jou dan ook dat je toch nog bent gegaan. Helaas geen karper maar die komen nog wel. Volgende keer ben ik ook weer van de partij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je bent toch gaan vissen ondanks de lage temperaturen en de harde wind! Gewoon gaan en proberen. De harde wind vind ik niet zo erg zeker niet als ie Zuid West blaast dat kan nog wel eens vis op de kant brengen. Ik moet er ook weer op uit, maar ik kan slecht tijd vrijmaken. Voetbaltoernooien en feestjes slokken mijn tijd op. Maar het schijnt warmer te worden en de avonden kunnen dan langer benut worden.

  Groet, Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt meer actie gehad dan ik FER! Het wordt weer warmer dus de volgende keer kan je vast weer poseren met een karper in je handen :)

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha, kijk eens naar buiten. Waar een beetje klagen niet goed voor is, direct mooi weer. Gisteravond stik heet tijdens zo'n opgieting en vandaag zalig buiten. Wordt hier wel onrustig van dus ga zeker weer snel naar het water.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bizar. Nu nog steeds brasem met acné.
  Ik had er vd week ook ééntje waar het hom uitliep. Het loopt allemaal wat achter, maar betere tijden komen er nu aan.

  Gr, Andres

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Andres: nog altijd zijn de brasems aan het paaien en de karpers zijn ook al flink bezig. Ondanks dat het niet echt heel warm of drukkend weer is. Momenteel lijkt het er op dat een gedeelte lust heeft en een ander gedeelte trek. Het lijkt flink door elkaar heen te lopen.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen