Kneiter pauze

Vrijdag 6 september 2013

Sinds deze week liggen er weer kneiters van karpers onder de kade te happen naar zoetwatergarnalen. Rustig hangend of rustig heen en weer zwemmend liggen ze onder de kade volledig gefocust op het kril. In het verleden reageerden deze karpers niet op ander aangeboden voer. Even goed maar een half witbrood meegenomen om eens te kijken of ze hier nu wel in geïnteresseerd zijn.

Tijdens de lunch pauze was het zover om de karpers te verleiden. NB Een helm en veiligheidsschoenen zijn verplicht on site en de jas zou mijn kleding beschermen. 

Nadat er een paar korsten brood op het water gegooid waren, werden de karpers direct onrustig. Ojee, zouden ze er vandoor gaan of werden ze getriggerd om te azen? De korsten werden niet aangeraakt, wel zaten er grote ruisvoorns aan het brood te happen. Nadat ik enkele vlokken in het water gooide, die zonken, werd er hiervan één door een karper gepakt. Dit was het sein voor mij om mijn hengel te halen.

Bij terugkomst weer enkele korsten en vlokken te water en de vlokken werden zichtbaar gepakt. De korsten die onder de kade lagen waarschijnlijk ook, want er steeg ook een karper naar een korst, maar deze zwenkte vlak voordat ie deze zou pakken weg.

Het verschil in formaat karper wat er zwemt was heel behoorlijk en natuurlijk wilde ik juist zo'n kneiter aan de grote weerhaakloze haak krijgen. Zoveel als mogelijk probeerde ik de vlok in de buurt van een kneiter te laten afzinken. Dit lukte en de vlok werd zonder aarzeling naar binnen gezogen. BAM! Hangen! De karper dook gelijk de diepte in.

De karper wilde ik weg hebben uit het 'kommetje', want hier staan zware oude palen in het water, waardoor ik de karper geheid zou verspelen als deze hier langs of er om heen zou zwemmen. Dit plan lukte, mede door het redelijk dicht zetten van de slip. De karper ging gelukkig het wijd op. Niet dat ie het zomaar op gaf. Groot water dus grote kracht. Tijdens het drillen een collega gebeld dat ik er één aan de haak had, hij zou er gelijk aan komen. Mooi, dan kon ie mooi assisteren om de karper te netten.

Na een eindeloze dril waarbij mij arm zelfs begon te trillen maakte de karper slagzij. Langzaam maar zeker kwam de karper richting de kade en kon rustig in het net gevangen worden. Zo, een pittig gewicht had deze kneiter. Voor zijn 75 cm ziet ie er op de foto niet direct massief uit. Maar dat was ie wel.


Tijdens de foto's kwam er nog een collega buurten, ook een karpervisser, die wel vaker de kade bezocht om te checken of er karpers liggen. Nadat de karper terug gezet was vond ie dat ik het nogmaals moest proberen. Zo gezegd zo gedaan. Weer wat brood te water in de vorm van korsten en langzaam zinkende vlokken. Vervolgens een grote vlok op de haak, waar ik het lucht uit kneep nadat ik deze eerst te water liet, voordat ik deze op de stek voorzichtig liet afzinken. Meerdere keren moest de vlok weer naar het oppervlak getrokken worden omdat deze niet meer zichtbaar was. Totdat in de 'diepte' een karper de vlok opgeslobberd had. Een kleinere heftig met de kop schuddende karper was deze keer de pineut.

De dril was minder krachtig maar even goed pittig voor het formaat. Het schubben patroon van deze karper was bijzonder grillig en één van zijn ogen was rood gekleurd, vol met bloed. Dit was niet tijdens de dril gebeurt want er was geen enkel obstakel waar hij tegen aan gezwommen zou kunnen zijn.
De pauze liep ten einde en de volgende vergadering begon al bijna, waardoor stoppen de enige optie was. Ha, wat een kneiter pauze was dit. Er moeten ook nog grotere zwemmen en er is zelfs een grote spiegel gesignaleerd. Wie weet wat de volgende kneiter pauze brengt?

Grtx,
FER

10 opmerkingen:

 1. Weet je FER... als ik zo je huidige vangsten en manier van vissen bekijk, dan ben je in vergelijking met de start van dit blog enorm gegroeid in je visserij! Knap hoe jij telkens, op de gekste momenten, je vissen weet te vangen!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, aldoende leert men. Enneh gelukkig, tenminste dat word gezegd, leer je je hele leven. Of nooit ;-)
   Weet ze inderdaad steeds beter te vinden, toch zou ik graag meer tijd aan deze hobby willen besteden om nog meer uit te vogelen en zoveel mogelijk wateren te proberen.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 2. Smetteloze vissen FER! Geweldige foto's zo met die werkkleding. Dat heb ik nog nooit gezien. Die 2e heeft een staart zeg. Poah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Smetteloos, mwoah, was blij dat ik een labjas aan had. Was per ongeluk met mijn goede broek op de onthaakmat gaan zitten, dus die zat redelijk onder de slijm.
   De 1e vis deed het vijf keer beter maar dat had ook met de massa en lengte te maken.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 3. Zoeken ze daar nog mensen??
  Idealer kan het niet Fer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook hier is het personeelsbeleid krimpen. Hopelijk blijven ze nog even liggen en ik 'werken'.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 4. Hoi Fer,

  De veiligheidsregels om karper te vangen worden steeds strenger zie ik :) Ik was een paar weken geleden bij je op de zaak, ik had mijn hengel moeten meenemen. Mooie karpers uit de Zaan. Daar zullen toch ook hele grote rondzwemmen! We wachten je volgende pauze af. Groet, Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt ze zitten er nog groter. Vraag volgende keer ff aan de portier om mij te bellen.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 5. Potjandorie man ! ik ben razend benieuwd wat er nog komen gaat Fer !
  Good angling Mate !

  Grotjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Momenteel liggen ze er even niet meer, maar zodra weer komen buurten zijn ze het 'bokkie'.

   Grtx, FER

   Verwijderen