Witte Koi ('s)

Zondag 22 september 2013

Vandaag lekker uitgeslapen, uitgebreidt ontbeten, koffie gedronken en gekeuvelt. Iedereen ging zijn eigen ding doen, dus ben ik gaan vissen. Eerst de Beemster in gegaan om een stek te checken die mij afgelopen winter een paar mooie vissen opleverden. Deze zomer heeft deze stek niemand wat opgeleverd en zo ook nu niet. Behalve dan een massa aan grote mooie rode watervlooien die ik aan mijn koi's ga voeren.

Hierop terug naar huis gereden om samen te lunchen. Nog altijd was iedereen druk met zijn eigen ding, dus ben ik nog maar even gaan vissen. Waar zouden de kerps zich ophouden? Er wordt beweerd dat karpers er een behoorlijke regelmaat op na houden. D.w.z. dat ze hun routes op gezette tijden volgen. Nu is het zo dat ik driemaal bij een water ben geweest waar ik 's middags een keer een spiegel verspeeld heb en tweemaal 's avonds geen activiteit kon bespeuren. De wind staat al een paar dagen mooi in het betreffende kommetje van het meer te blazen, dus drijfvuil en natuurlijk voer zijn hier naar toe gedreven. M.a.w. een potentiële hotspot.
De eerste keer, 's middags in het kommetje, had ik een witte koi karper gespot. Deze zwom rustig langs het riet en slurpte af en toe iets van het oppervlak. Die zou ik graag vangen, toch bijzonder een 'wilde' witte koi.

Bij aankomst bij het kommetje lag er inderdaad veel drijfvuil en werd er tien meter uit het kommetje geaast. D.w.z. een bellenplakaat was nu en dan zichtbaar. Door ervaring wijs geworden toch maar gewoon een stek gemaakt met kippenbix, mais en tijgernoten. Een gestoomd witbrood was ook onderdeel van het aas in mijn vistas, hiervan enkele stukken broodkorst op het drijfvuil gegooid. Niet veel later was er een karper actief onder het drijfvuil, af en toe schommelde het water en soms werd er iets naar binnen geslurpt. Mooi, de karpers waren er inderdaad 's middags.

Ha, de witte koi was ook weer present. Deze koi en een andere karper met een nogal grote bek pakte een stuk broodkorst. Hierop gelijk een broodkorst aangeboden met haak erin. Deze werd jammer genoeg niet gepakt, ook niet toen deze heel langzaam, voor mijn gevoel tussen de karpers, omlaag zakte. NB door al het drijfvuil en het troebele water was niet goed te zien of de karpers er continu onder hingen. Op een gegeven moment dacht ik dat ik dubbel zag, want terwijl ik een staart van de witte koi onder het drijfvuil zag kwam er nog een witte koi aanzwemmen. Deze was nog een maatje groter. Wow, kicken, 'die moet ik vangen' dacht ik.
Er was lichte activiteit ontstaan op mijn voerplek, hele kleine belletjes kwamen af en toe aan de oppervlakte. Hierop heb ik de tijgernoten vervangen voor een grove broodvlok en deze voorzichtig op de voerplek laten zakken. Ondanks de activiteit duurde het voor mijn gevoel uren voordat de pen bewoog. De pen draaide een cirkeltje, waardoor ik dacht dat een zeelt aan het azen was. Mede vanwege de kleine belletjes en de voorzichtige aanbeet. Toen de pen uiteindelijk toch wegzoefde was het toch een karper die de vlok te grazen had genomen. Jammer genoeg niet één van de twee witte koi's. Wel een piekfijne volle schub die liet zien dat ie kon knokken.
Prachtig beest natuurlijk, maar deze stek kan ik nu natuurlijk niet met rust laten. Hier moet dus zeker nog een keer 's middag gevist worden om een spiegel of een koi te vangen. Onrust!

Grtx,
FER

10 opmerkingen:

 1. Leuk zeg dat je koi's hebt! En een bijzonder stekje heb je gevonden. Ben benieuwd of je zo'n witte kunt vangen :)

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Koi's als speldaas gered uit de vijver van mijn pa. In totaal negen en sommige groeien als kool op de watervlooien. Erg leuk, zie al verschil tussen de koi's. Lijkt op twee soorten, dwz ghost karper en koi's waarbij soms wat vlekjes zichtbaar zijn. De 'wilde' witte wordt een quest.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 2. Succes FER. Die schub ziet er gezond uit in ieder geval. Misschien komen de andere vissen er ook nog uit. Vraag, waarom stoom je het brood?

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Door het stomen van het brood is dit makkelijker om de steel van de haak te plakken en hoef je niet kakelvers brood te hebben van de bakker. Het gestoomde brood is ook niet binnen no-time uitgedroogd.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 3. Ontsnapt uit je aquarium, Fer?
  Get the basterd! Wel een mooie bonus schub btw.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, past niet in het aquariumpje. Gone get him, her or them!

   Grtx, FER

   Verwijderen
 4. Ben zelf ook super benieuwd of het je lukt die witte koi in de toekomst te vangen.
  Succes Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook, een maat van me gaat het maandagmiddag proberen.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 5. Hoi Fer,

  Ik was zondag ook in de Beemster maar heb je niet gezien :) Mooie karper Fer netjes! Ligt het aan mij of worden ze steeds groter in de Beemster. Kom maar op met die Koi gevechten :))))))

  Groet, Björn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zat in het oosten, jij waarschijnlijk in het westen van de Beemster. Ha, free fight met een koi, goed plan.

   Grtx, FER

   Verwijderen