Streamersnoek deel 2

Zaterdag 16 november 2013

Vorige week mijn eerste schreden gemaakt op het pad der vliegvissers op snoek. Gelijk een resultaat uit de stoutste dromen der dromen en natuurlijk ook gelijk verkocht en verknocht aan deze manier van vissen. Was het een lucky shot? Of is het vissen met een vliegvishengel dé manier om groot wild te verschalken?

Er stond vandaag bijna geen wind, fijn om de streamer heen en weer te slingeren om 'm op de juiste plek in het water te dirigeren. Voor het volgen van de streamer in helder water natuurlijk ook perfect met een wateroppervlak zo glad als een spiegel. Maar meestal doet dit geen goed aan de vangsten van roofvis. Beter is een lichte kabbel van het water.

Desalwelteplus toch op de fiets gestapt om nogmaals een snoek te verleiden om de streamer tot zich te nemen. Een vijver nabij een school was het eerste water waar voldoende ruimte was een streamer een flink end weg te zetten. Het is noodzakelijk dat de afstand achter je bijna net zo groot is als de afstand die je wil overbruggen om de streamer te droppen.

Ondiepe slootjes en vijvers zijn perfect te bevissen met een streamer aangezien deze redelijk ondiep door het water loopt, zeker ook door het telkens strippen van de streamer om 'm actie te geven.

Na een tiental worpen was het raak, een kolk in het oppervlak en de hengel die krom ging kondigde de eerste aanbeet en de eerste snoek aan. Wow, kicken! Wederom ging de hengel flink krom, ondanks dat het geen loeder van een beest was.
62 cm schoon aan de haak. De haak zat in de bek om een kieuwboog, waarbij via de kieuwdeksel vanaf de buitenzijde de haak zonder enige beschadiging gelost kon worden.
Dit gaf de burger moed, het leek er op dat de eerste vangst niet helemaal een gelukstreffer was. Nou, nog maar eens verder proberen. De vijver leverde verder niets op. Trouwens jammer dat de gemeente nog weinig werk maakt met het verwijderen van het afgestorven riet. Zou de mogelijkheden om te vissen flink vergroten, nou ja, dat houden we dan te goed.

Een water in een woonwijk, zie bovenste foto, was de volgende proef 'tuin'. Bij de derde worp werd de streamer weer vol gegrepen en een grotere groenjas was deze keer voor de bijl gegaan. Deze kneiter was moeilijk in te tomen, meerdere runs maakte deze snoek en meerdere keren schudde hij z'n kop met een wijd open gesperde muil. De haak van de streamer zal weer om een kieuwboog en kon via de grote muil makkelijk verwijderd worden.
Wat was dit gaaf zeg. Een onwijs actieve manier van vissen die ook nog eens dikke vissen oplevert. Deze keer een mooie snoek van 73 cm.
De fluor-carbon onderlijn was nu enigszins gerafeld wat betekende dat deze sessie ten einde was. Want ik had geen sleeves en sleeve-tang bij me, om een stukje van de onderlijn af te knippen en een lusje te maken voor de speld om de streamer aan te bevestigen. Deze materialen gaan de volgende keer standaard mee, want ik verwacht dat de nodige snoeken zich nog geregeld gaan verslikken in mijn streamer. Ha!

Grtx, FER

10 opmerkingen:

 1. Tof Fer! je hebt het al aardig onder de knie dat streameren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je ziet ze vliegen Fer. Maar dat moet ook anders vang je niets :) Leuk zo'n andere manier van snoeken. En nog keihard vangen ook! Nog leuker.

  Gr. Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yep, helemaal in de wolken. Nou ja, af en toe een vlieg in de boom achter me dan ;-).

   Grtx, FER

   Verwijderen
 3. Leuk verhaal Fer
  Blijf het een super interessante visserij vinden, met de vlieghengel en de streamer op snoek !
  Ben benieuwd of het je gaat lukken om een dikke meter plus snoek te vangen op deze manier !

  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou helemaal fantastisch zijn, maar dan moet ik naar groot water of ringvaarten afgaan. Mooie nieuwe uitdaging.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 4. Je bent lekker bezig met die kunstkippen!
  Mooie krokodil, Fer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stukkie konijn zit er ook aan. Thanks was zeker weer een mooie.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 5. Heel erg leuk FER. Dikke vangsten op de vliegenlat. Streamer zelf gemaakt?
  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, nog niet. Heb wel al een feist maar nog geen materiaal verder. Deze streamer via Kelvin van pikeflies.nl besteld.

   Grtx. FER

   Verwijderen