Struinsnoek deel 6

Zondag 17 november 2013

Harry meldde van de week dat ie, ondanks zijn angst voor roofvis, toch kunstaas had aangeschaft. En niet als decoratie voor aan de muur, maar om daadwerkelijk roofvis te verlokken om toe te bijten. Nou, dat moest natuurlijk in de praktijk gebracht worden.
Het jachtgebied werden de sloten en vaarten rond Avenhorn. het water was hier van compleet ondoorzichtig bruin tot transparanter dan glas.
Het was deze ochtend windstil en er was nagenoeg geen vis activiteit te bespeuren. Behalve klein speld aas dat af en toe aan de oppervlakte kleine kringen maakte als we langs liepen.

Toch zag Harry op de eerste stek al een kolk. Of het om een snoek of een andere vis ging was onduidelijk, doordat het niet om een aanval op zijn driedelige plug ging.

In de vierde sloot was het raak. Vanaf de kant dook een flink gehavend snoekie op de plug van Harry. Top, de eerste was eindelijk een feit. Aan beide flanken had deze snoek wonden. blijkbaar eerder zelf gepakt door een grotere soortgenoot of een aalscholver.
Gelukkig had Harry zijn leesbril nog op, want het was best lastig om de kieuwgreep toe te passen bij deze megasnoek. Zeg gerust maar, onmogelijk.

Nabij een bruggetje in dezelfde sloot pakte een andere snoek ook mijn driedelige plug. Rustig hield ik druk op de snoek, niet teveel druk om te voorkomen dat de snoek zou springen en al kopschuddend zich zou ontdoen van de dreg.
Wow, wat was deze snoek mooi van kleur. 
Een prachtige tijger der lage waterlanden.
Omdat ie zo mooi getekend is nog een plaatje.
En nog één.

De volgende sloot was erg bruin en troebel. Daarop heb ik een dubbele blinker aan de titanium onderlijn gehangen en bij de tweede worp onder een hoog bruggetje was het nogmaals raak. Terwijl Harry hier zijn plug ook al een paar keer had laten zwemmen, pakte een snoek toch mijn blinker.
Het was een hele beste snoek, 78 cm schoon aan de haak. Met recht aan de haak, want bij het onthaken bleek dat er van de dreg nog maar één haak in tact was. De andere twee haken waren afgebroken. Hoeveel mazzel is dat?!
Blijkbaar waren de haken die op de nog aanwezige haak gelast waren flink gaan roesten. Dit doordat het rode rokje nogal lang water vasthoudt. Natuurlijk had ik dit kunstaas moeten checken, maar eigenlijk maak ik nauwelijks gebruik van deze blinker en heb ik er ook nog nooit iets mee gevangen. Tot nu toe dan. Thuis direct de haak vervangen voor een nieuwe scherpe stevige dreg.
Nog een mooi plaatje van de naar binnen staande tanden op de drie platen in de bovenkaak van deze snoek.

We hadden nu al drie snoeken gevangen, meer dan verwacht met dit windstille weer zonder vis activiteit.

De volgende actie was weer voor mij. In een vaart trok ik een grote streamer langs afstervende plompenbladeren van waaruit een snoek op de streamer af denderde. Schitterend om te zien hoe de snoek naar voren knalde om vlak voor de streamer met zijn bek wijd geopend, schuiner door de bocht te gaan dan op het Daytona circuit. Na de aanval schoot ie gelijk terug naar zijn schuilplaats. Nog een paar keer langs dezelfde stek gevist, maar de snoek had er geen zin meer in. Harry probeerde het met zijn plug ook nog een paar keer en zag één maal een kolk, maar kreeg geen bevestigende klap op zijn hengel.

Tussen een brug en een groot plompenbladveld in dezelfde vaart, probeerde een andere snoek ook de streamer te pakken. Deze miste net aan en volgde vervolgens de streamer. Met kleine rukjes nog getracht om de snoek tot een aanbeet te verleiden, maar dit lukte niet omdat er door drijvend riet te weinig ruimte was om een behoorlijke actie aan de streamer te geven.

De snoek bleef, nadat de streamer uit het water was, rustig op zijn plek staan. Met de borstvinnen peddelend stond ie klaar om toe te slaan. Een roofdier pur sang! Langzaam draaide ie uiteindelijk weg, maar keerde niet veel later toch weer terug.

Voorzichtig wierp ik de streamer weer in het water, maar hierdoor schrok de snoek waarop ie er alsnog vandoor ging. Hierna hebben we geen vin meer van 'm vernomen.

Het was bijna tijd dus besloten we om terug richting de auto's te lopen. Vlakbij de auto's in de eerste sloot had Harry eerder een kolk waargenomen. 'Nog ff proberen?' was mijn vraag. 'Tuurlijk' was het antwoord.

Na een aantal worpen jekkerde vlakbij een buis een snoek op Harry z'n plug. Yes, op de valreep nog een aanbeet voor Harry. De snoek had de plug vol gegrepen en ging tekeer als een dolle. De dreg kon ondanks het 'slikken' evengoed makkelijk verwijderd worden.
Deze keer met een snoek op de foto gebruikmakend van de kieuwgreep. Tanden of geen tanden, angst moet je volgens Freud direct tegemoet treden om deze te overwinnen.
Van angst geen spoor zichtbaar, wel een blije gozer met een fijne snoek.

Gelijk een super afsluiting van een fijne struinsessie.

Grtx, FER

15 opmerkingen:

 1. Weer een heerlijk verslag Fer! Het was top ondanks mijn angst voor roofvis. Ik moet zeggen dat ik onder jouw vakkundige leiding geen moment bang ben geweest hahaha ;-) en van angst geen spoor zichtbaar? De foto bekijkend bespeur ik toch wel enige spanning op mijn gezicht :-) maar wat was het mooi! Zeer zeker voor herhaling vatbaar. By the way, op de foto is jouw snoek nóg mooier! De tekening is werkelijk prachtig! Snel maar weer naar de waterkant gewapend met hengel en pluggen LOL.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaan we zeker doen of naar de volgende struinsessie!

   Grtx, FER

   Verwijderen
 2. Lekker gevist, angsten overwonnen, goed gevangen en een prachtige tijger! Wat een heerlijke sessie heren!

  Gr Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alles zat in deze sessie, zelfs vis! Persoonlijk vond ik de tijger in het echt nog mooier dan op de foto. Het was puur genieten.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 3. Kijk em gaan die Fer!
  ééntje met een prachtige tijgerprint, en die laatste van je maat; een muskie look-a-like.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, die muskies zijn minder vel in print. Geinige constatering.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 4. Je hebt het monster getemd Fer! Wat een beest man, prachtig. En Harry had ook een mooie! Nice fishing Gents

  Gr. bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mwoah getemd, volgens mij is het monster gewoon weer los!

   Grtx, FER

   Verwijderen
 5. Mazzeltje met het kunstaas, maar he tmag oo kwel eens meezitten niet? Lekker daggie heren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms zit het mee en soms .... Nu was alles toppie!

   Grtx, FER

   Verwijderen
 6. Kijk hem eens gaan dan !? toppie mannen
  Er is weer lekker gehengeld en een aantal mooie snoeken zijn er weer gevangen.
  ben benieuwd naar het vervolg.
  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het vervolg gaat er natuurlijk komen, maar of het zo lekker blijft gaan is de vraag. Maar je weet, da's vissen.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 7. Mooie vissen en met verschillend kunstaas

  BeantwoordenVerwijderen