Pang!

Woensdag 22 januari 2014

Afgelopen weekend zijn we gezellig met de hele familie weg geweest. Mijn moeder bereikte een meer dan respectabele leeftijd en is nog vol in de running en gelukkig helemaal gezond. Dus dat moest gevierd worden. Dat betekende wel dat ik niet aan mijn portie hengelsportdope gekomen ben. Daarom maar weer dagelijks meerdere sneetjes brood in de Zaan gedonderd. Vandaag de penhengel in de auto gelegd en zowaar kreeg ik tussen de middag de gelegenheid om de stek te checken.

Na een halve minuut zeilde de dobber er met een noodgang vandoor om een halve meter verder weer boven te komen. De broodvlok gecheckt en deze was nog intact. Dit gebeurde nog een paar keer, waarbij soms wel en soms niet de losse vlok gedeeltelijk weg was. Het leek erop dat er voorns de vlokken aanvielen, tenminste vanwege de snelheid waarmee de dobber telkens wegschoot.

Toch een paar keer snel aangeslagen, wat resulteerde in los hangende of los schietende broodvlokken. Eén keer voelde ik massa die niet werd gehaakt, waardoor de concentratie terug kwam. Daarna ging de dobber weer onder en bleef ook onder, waarbij er lijn werd genomen. Dit was het teken om aan te slaan. 'PANG!' zei mijn geliefde penhengel. Nooooo! Bij het eerste top-oog in het top-deel was de hengel dwars doormidden gebroken.

De karper was wel gehaakt, waardoor een vreemde dril ontstond. Gelukkig, voor deze keer dan, was het geen monster. Wel een mooi hoog exemplaar, dat met niet al te veel moeite in het net gevangen kon worden.
Eerder had ik al geconstateerd dat het eerste top-oog dat nu waarschijnlijk voor de breuk veroorzaakt had, iets los was gekomen bij het samen drukken van de beide hengeldelen. Dit top-oog loopt uit in een puntje dat waarschijnlijk op de blank gedrukt heeft bij het aanslaan, waardoor de blank bezweken is.
Na het werk gelijk maar naar de hengelsportzaak gegaan en hoogstwaarschijnlijk, want deze hengel verkopen ze nog steeds, kan het top-deel besteld worden. Zo niet, dan koop ik dezelfde hengel helemaal nieuw, want het is mijn favo-stokkie.

Grtx, FER

16 opmerkingen:

 1. Hi Fer,

  Met wat voor hengel viste je dan?

  PS: leuke blog heb je!

  Groet,
  Bert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pro logic 12" 1,75 lbs karper/barbeel penhengel.
   Dank, leuk dat je reageert.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 2. Oe dat is balen. Mooie hoge vis inderdaad en ik hoop voor je dat het topdeel nog te krijgen is.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks, ga er vanuit maar zoals gezegd anders koop ik 'm nieuw.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 3. Dat is vervelend, hopelijk kan het of gerepareerd worden voor je meschien heeft die hengelsport zaak nog wel zo,n deel voor je liggen, je weet het nooi ik zal voor je duimen Fer :)

  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank, reparatie was geen optie, nieuw topdeel hopelijk wel.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Balen Fer maar zoals je zegt, jouw favo is nog steeds verkrijgbaar so no panic.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pech en geluk komen samen. Zonde van de hengel. Het blijft tenslotte materiaal. Hoop voor je dat er nog een topdeeltje ergens boven water verschijnt.
  De schub doet me verdacht veel denken aan een edel. Hoge bouw en een perfecte schubbenplaat. In de Amsterdamse wateren zijn er de afgelopen jaren wel wat uitgezet. Moeilijk te herkennen. Ik ruik een projectspiegel op je stek. Kom maar op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een edel, hmmm, inderdaad hoger dan de nodige 'boeren' schubkarpers. Collega's hebben in de zomer ook een enkele spiegel gezien. De echte groten die er ook zitten laten nog op zich wachten zo ook de spiegel, maar ik ben nog niet klaar met de karperwinterwensput.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 7. Hallo Fer,

  Het is altijd weer vervelend als er iets breekt maar 95% van de gevallen is het de top .
  Het oog is gewoon goed hoor want dat moet zo schuin afgeslepen zijn anders kan je hem niet mooi wikkelen . Dit gebeurd meestal bij dit soort hengel die met 2K lak zijn gelakt omdat dit alleen als een soort tape om je blank en oog legt. Als ik een hengel bouwt of laat bouwen wordt deze ook zeker een keer of 5 tot 8 keer gelakt en daarbij wordt de lak helemaal tussen de voeten van de blank gevloeid . Dit doe ik zeker de eerste 3 tot 4 keer en dan kan er ook geen water onder je wikkels lopen, en dat zit je oog veel beter vast geplakt en kan deze niet schuiven en in je blank drukken wat er nu waarschijnlijk is gebeurd . Maar dan moet deze toch wel los hebben gezeten hoor?

  Succes en als je geen deel kan bestellen misschien wat anders?? ik zou er geen vertrouwen meer in hebben wat dacht je van een mooie glasstok!!!

  Groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor deze kundige uitzetting, lees dat je veel expertise hebt. Wat je zegt klopt, het oog zat enigszins los en dat moet wel de boosdoener zijn geweest. Indien ik een nieuw topdeel krijg heb ik er wel weer vertrouwen in want ik heb toch bijzonder veel en ook behoorlijke karper met deze stok gedrild. En het was genieten ook. Een mooie glasstok, hmmm, zal ik eens over nadenken.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 8. Karperwinterwensput, zo die onthoud ik ff voor scrabble :) De Zaan is goed voor je. Ben benieuwd wat voor karpes er nog uit komen. Succes met de hengel!

  Gr, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yep, gooie er een paar 'kwartjes' in, lees vlokken en er komt wat moois uit. Scrabbelze!

   Grtx, FER

   Verwijderen
 9. Ik heb eens een ouwe fabriekshengel gestript, en alle voetjes van de ogen stonden letterlijk in de blank geperst. Wordt waarschijnlijk machinaal veel te strap gewikkeld met blankbreuk of andere mankementen tot gevolg,

  Mooi vissie trouwens :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed plan, ik ga het kapotte topdeel ook even strippen om te zien of er meer moeten in staan.

   Grtx, FER

   Verwijderen