Zaan karper

Vrijdag 11 januari 2014

De eerste volle werkweek dit jaar en iedereen is weer met frisse moed aanwezig. Binnen no-time tikken we elkaar weer helemaal gek en loopt mijn e-mail box weer lekker vol met honderden mails. Het gaat allemaal weer om één ding, geld. Budgetten halen, winsten vergroten, onkosten verkleinen en gezellig mensen eruit trappen. We leren met z'n allen, en zeker de opperhoofden, maar niet dat het anders kan en eigenlijk ook moet. Nou ja, ook ik doe mee in die ratrace, maar ben wel bewust op zoek, met al die stress, naar een stukje ontspanning.


En waar vind je dat beter dan aan de waterkant. Woensdag een half witbrood gekocht. 's middags een paar sneetjes gevoerd in de vorm van pluimen die langzaam zonken. De korsten tussen de nissen tegen de kadewand, waar deze bleven drijven en langzaam uiteenvielen. Donderdagmiddag nogmaals als bovenstaand, om vrijdagmiddag direct na het werk het effect te checken.

De penhengel kreeg een grote vlok op de Gamakatsu G-code Octopus Circle haak (Size 6) en werd bij een wateruitlaat, waar ook gevoerd was, te water gelaten. Wiegend ging de pen heen en weer en trok af en toe weg door voorbijkomende beroepsvaart. Na een kwartier ging de pen onder, wat het teken was om aan te slaan. Een licht gekleurde brasem was de pineut.
OK, er zat vis.
 
Weer een aantal vlokken te water en een grote vlok op de haak. Plotseling schoot er speldaas aan de oppervlakte alle kanten op. Hmmm, roofvis? Niet veel later kreeg de pen een tik, het leek op de aanbeet van witvis. Bij de tweede tik ging de pen onder en was de vis die gehaakt was steviger dan verwacht. De vis bleef diep knokken en was niet te houden. Het moest wel een karper zijn.
 
Een beste schubkarper met een gezellig buikje, kon na heel veel moeite en een eindeloze dril geschept worden.

Met de multiburst functie op de camera een aantal plaatjes geschoten van deze krachtige Zaan karper.
Opvallend was de vlezige bek van deze karper.
Zou het een toevalstreffer zijn? Zouden er nog meer karpers azen? Ondanks dat deze karper een paar keer over de voerstek denderde.
 
Zelfde recept nog een keer. Een aantal vlokken te water en weer een vlok op de haak. Toen ik dacht aan stoppen kreeg de pen weer een tik en verdween gelijk onder water. Weer een karper die het aas gepakt had. Een stukje kleiner dus ook minder krachtig, maar ook deze had een buikje. Zou dit buikje komen doordat er voldoende vreten in de Zaan aanwezig is, of doordat de vertering door het koude water langzamer verloopt?
Ook al zijn er nog geen winterse temperaturen, toch heb ik een heel groot vermoeden waar de Zaan karpers zich deze winter ophouden.
 
Grtx, FER

12 opmerkingen:

 1. Jonge jonge Fer respect man !
  Is je gegund en hopelijk volgen er meerderen !!!
  Good luck

  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank, deze winterwensput moet idd nog veel meer moois op kunnen leveren.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 2. Proficiat Fer,prima verwoord zeker het begin !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, onze westerse maatschappij waar we keihard onderdeel van zijn. Soms bewust, soms berusting, soms opstandig, meestal afhankelijk.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 3. Ik blijf het apart vinden je in werkkleding met karper te zien Fer. Je hebt ze in ieder geval lekker in de buurt zitten. Zijn slechtere manieren om rond het werk te ontspannen! Flinke staart heeft die op de laatste foto overigens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voorschriften zijn voorschriften en zodoende kan ik toch mijn karper vangen in de buurt van mijn werk. Flinke staart, dat wel, maar die eerste was echt niet te houden.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 4. Als ik toch eens zulke pauzes, viswater en kleding had..... Volgens mij heb je een gouwe plek daar op je werk. Leuker word werk in ieder geval niet!:)
  Mooi verslag weer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het werk is nog net niet vissen, maar als vissen werken wordt gaat de gein er misschien wel vanaf.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 5. Zo Fer die schubkarpers hebben zeker aardig buikjes! Komt zeker door die speciale olie die jullie daar maken:) Top!

  Gr., Bjorn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, lekkere vette olie, huh, is dit geen tautologie? Nu ook nog de echte slagschepen die hier ook moeten liggen vangen.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 6. FER, Wat is die eerste alinea toch waar! Vandaag mijn beoordelingsgesprek gehad...PFF...bekrompen gelul!
  Mooie karpers man. Die eerste is licht zeg. Prachtig.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tegenwoordig moet alles beter en meer en de eisen worden steeds hoger en zwaarder. Maar zie dat maar eens om te draaien. Gelukkig hebben wij de hengelsport!

   Grtx, FER

   Verwijderen