De eerste en de laatste

Zaterdag 8 maart 2014

Eindelijk was de top van mijn penhengel binnen gekomen. Gelijk opgehaald en deze moest natuurlijk geprobeerd worden. Met het mooie voorjaarsweer brand het natuurlijk om naar buiten te gaan, maar met alle drukte omtrent huis kopen, verbouwen en eigen huis verkopen is tijd de beperking. Rond de middag viel er een gaatje in de planning en daarop ben ik de auto ingesprongen en richting de Zaan gereden. Hier had ik, met voorbedachte rade, dagelijks brood gevoerd.

Vissen op de meest simpele traditionele manier met een dobbertje en een grote broodvlok. Hoe simpel en mooi kan het zijn?! Door het voeren was mijn verwachting toch wel hoog gespannen. Er bleek vis op de stek, want binnen no-time trok de dobber weg en hing er een vis aan. Een bleke, beetje magere maar behoorlijk sterke brasem had zich direct vergrepen aan de vlok. Voordat de brasem moe gestreden in het net kwam, duurde even en de hoge kade samen met de korte steel van mijn net werkte ook niet echt mee. Maar de eerste witvis van het jaar was een feit.
Snel weer een vlok op de haak geplaatst en weer vissen. Nu duurde het iets langer voordat de aanbeet kwam. Maar toen ie kwam was ik alert en werd de pen mooi wegtrokken. Bij aanslaan was er meer massa voelbaar. Yes, de eerste karper van het jaar was gehaakt. Nu nog drillen en vangen. De hengel boog prachtig, een schitterende parabool onstond bij de diverse runs van de karper, zonder dat de druk op de vis te hoog werd. Dit was weer kicken!

Nu kreeg ik het niet voor elkaar om de karper vanaf de hoge kade in het net te dirigeren. Verderop lag een stalen bootje aan de kade. Langzaam maar zeker kon de karper naar het bootje geleid worden. Voorzichtig vanaf de kade het wiebelige bootje ingestapt, nadat een binnenvaartschip net gepasseerd was, waardoor het extra wiebelig was. Dichter bij het water lukte het uiteindelijk om de schubkarper te vangen.
Het was een mooie volle schubkarper met beste borstvinnen. Sexy ;-)
Hierna was het helemaal over, geen tikkie meer gehad. Toch wel vreemd dat zelfs de brasems niets meer van zich lieten 'horen'. Terwijl ik toch geregeld vlokken bleven voeren. Nou ja, de eerste was een feit.

Op de terugweg gestopt bij een hotspot voor snoek en hier klapte nog een snoekie op de aussie frog. 
Voor mijn gevoel de laatste van het seizoen. Met dit prachtige weer begint het karpervirus weer te kriebelen, maar klussen krijgt de komende periode voorrang.

Grtx, FER

12 opmerkingen:

 1. Succes met klussen Fer en de verkoop van je huis! Mooie sexy schub uit de Zaan. Dat vissen zoveel " aantrekkingskracht" kan hebben :)

  Gr., Björn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klussen is volop aan de gang, verkoop huis is klaar. Vissen heeft zoals je weet heel veel aantrekkingskracht.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 2. Weer een complete hengeltop en vis in the pocket! Lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tussen alle verhuisperikelen door toch nog even vissen en dan ook nog met succes! Knap werk! Succes met het klussen en de verkoop van je huis.

  Gr Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank, was ff lekker. Koppie helemaal leeg en bezig met vissen en nog vangen ook. Huis is verkocht, na 19 minuten op funda aanvraag voor bezichtiging, mensen zijn zaterdag en zondags langs geweest en maandag was het verkocht, dus..... super relaxt.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 4. Daredevil in een wiebelend bootje hoor! Je weet ze tussen alle bedrijven door toch lekker te vangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat bootje gaf wel een extra dimensie aan het avontuur, erg leuk.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 5. Gefeliciteerd FER. Mooie vissen. Succes met je huizenmarkt.

  Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank, eigen huis is al verkocht. Binnen 19 minuten aanvraag voor bezichtiging, na twee bezoeken dag later verkocht! BAM! lekker hoor.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 6. Succes man en wat betrefd de karper kriebels ik denk dat dat meer dan goed komt ;)

  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Al kriebel maar geen jeuk wordt. En dan niet kunnen krabben, moet binnenkort maar weer tijd maken.

   Grtx, FER

   Verwijderen