De voorpret

Zaterdag 12 maart 2016

Het 'nieuwe' seizoen voor karper en zeelt is gevoelsmatig begonnen. Nieuwe ideeën en plannen maken hoort daar natuurlijk bij. Want de voorpret en voorbereiding in mijn hoofd en in de praktijk horen voor een belangrijk gedeelte gewoon bij de beleving van het vissen.

In het verleden had ik een visstek in een woonwijk. Hier keek ik van de ene kant van de sloot naar en binnen de huizen aan de andere kant van de sloot. Dit was natuurlijk niet idylisch, maar er zwommen daar wel leuke Zeelten rond. Altijd zijn wij, vissers, op zoek naar de beste stek in de mooiste omgeving die alleen voor ons is. Bijna kansloos.

En toch, 'the quest continuous'. Daarom op de fiets gesprongen, met peilstokken en een waadpak. Het bleek niet mee te vallen om in een stedelijke omgeving een toegankelijke stek te vinden, die toch enigszins idylisch is. Daarnaast is het natuurlijk wenselijk dat er vis zou komen die ook nog op de stek zou willen azen.

Meerdere stekken werden afgeserveerd. De ene niet toegankelijk met hengelgerei, de ander niet idylisch genoeg, de volgende qua obstakels in het water kansloos en de daarop volgende qua bodemverloop pet.
Een stek die ik op het eerste gezicht ook af serveerde had potentie, vanwege de relatief idylische locatie, enigszins beschut aan een sloot waar vis zit. Er lagen alleen erg veel taken in het water. Weer mijn waadpak aan getrokken en iets verder op te water. Al schuifelend begon ik automatisch de takken uit het water te trekken en op de kant te gooien. Daarop heb ik de hele stek takken vrij gemaakt en zodoende eigenlijk mijn enige eigenste stek gecreeërd.
Nu moet ik nog zorgen dat er vis op de stek komt. Aangezien de bodem behoorlijk modderig is, is het plan om de stek moddervrij te laten maken door de vissen zelf. M.a.w. ik wil een grote vreetkuil maken door redelijk breed kippenbix en ander aas te droppen waarop de vissen, waarbij ook brasems, al het modder wegblazen en wapperen terwijl ze aan het azen zijn.

Ben benieuwd of dit plan gaat werken.

Grtx, FER

9 opmerkingen:

 1. Goed bezig Fer. Geen halve voorbereiding en als dan die eerste vis op de kant ligt..! Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah! Leuk dit! Ben benieuwd :)

  Groet,

  Koen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volop aan het huiswerk. Mooi dit. Hoop voor je dat de praktijk net zo mooi wordt als de theorie.

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb zelf de ervaring dat modder opwoelen vis lokt. Vis is dan minder schuw, ziet onze montage niet liggen en het is dan net alsof andere vis aan het azen is waardoor voedselnijd gecreëerd wordt. Gooi zelfs modder door mijn voer als ik op zeelt ga vissen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, da's ook een theorie. Maar de laag modder op deze stek was/is makkelijk 25 cm en natuurlijk doen vissen veel ook in groen water op hun reuk vermogen. Vreetkuil gaat op zeker ontstaan, dat heb ik eerder in deze sloot ervaren en of deze helemaal vrij van modder wordt zal blijken. Binnenkort, na een aantal dagen voeren ga ik daadwerkelijk vissen, zeker omdat het nu wat prettiger gaat worden qua temperatuur aan de waterkant. Keep you posted!

   Verwijderen
 5. Jeetje...nooit gerealiseerd dat er bij vissen zoveel kan komen kijken. Nu maar hopen dat ook de juiste vissen komen kijken 😉

  BeantwoordenVerwijderen