Eindelijk!

Maandag 4 april 2016

Na het voorbereiden van mijn nieuwe stek (voorpret), is er ongeveer twee weken bijna iedere avond gevoerd met respectievelijk kippenbix, bonen, mais, aardappelen en/of frolic broken.

Vanaf afgelopen donderdag heb ik telkens een uur voor zonsondergang gevist, behalve op zaterdagavond niet. Op donderdag was er aan de oppervlakte veel kleine vis op de stek, maar geen activiteit op de bodem.

Vrijdagavond ving ik een vorse blankvoorn en een grote brasem, overigens vals gehaakt. Dat gaf wat vertrouwen aangezien de vissen de stek wisten te vinden. Nog niet de vis van mijn quest op deze stek, de zeelt.

Zondagavond was het wederom compleet stil. Alleen wat kleine vis, aan de oppervlakte, dat geregeld weg schoot omdat er op gejaagd werd. Hmmm, snoek op de stek? Hoogtepunt van deze avond was de ijsvogel die langs kwam schieten en aan de overkant op een tak boven het water ging zitten.

Mijn ongeduld kwam pittig opzetten en mijn vertrouwen liep een deukje op. Zeker ook omdat de temperatuur dusdanig is, dat er onder water ook flink wat activiteit moet ontstaan en niet allen boven water, waar de vogels je trommelvliezen laten trillen met hun getjilp, gefluit en geschetter.

Toch ging ik het maandagavond wederom proberen. Twee keer liep de dobber weg, redelijk snel, waarbij ik in het luchtledige sloeg. Wellicht brutale voorns die er met het aas aan de hair vandoor gingen zonder de haak ook op te slurpen. Bij de derde keer verliep de aanbeet uiterst traag. De pendobber ging langzaam op en neer en verplaatste zich ook langzaam, waarbij hij van rechts naar links wegliep om stil te staan om vervolgens van links naar rechts weg te glijden. Voor mij aanleiding om aan te slaan en dikke weerstand te voelen.

Natuurlijk had ik al snel door dat het hier om een zeelt ging.
Eindelijk mijn eerste zeelt dit jaar en op 'mijn' stek! Een leuke dril volgde, waarbij de kolken die zo'n zeelt in het water slaat heel typerend zijn.
De eerste zeelt bleek een mannetje, aangezien zijn buikvinnen voorbij zijn anus reiken.

Een bijzonder donkere bruine vis mocht even poseren en ik heb nu weer flink moed opgedaan voor de toekomst op 'mijn' stek.

Grtx, FER

10 opmerkingen:

 1. De aanhouder wint, en des te meer voldoening heb je van de gevangen vis. Ik vind de zeelt echt een mooie vis om te zien. Hoop dat je stek nog meer van zulke juweeltjes op mag brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ga zeker nog even door op deze stek, ben benieuwd wat ik er nog meer uit kan halen.

   Verwijderen
 2. Leuk Fer, toch gelukt! Er zullen er vast meer volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een ijsvogel op je stek en de eerste zeelt te pakken! Dit gaat helemaal goedkomen :) Leuk!

  Groet,

  Koen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zal blijken hopelijk. Van het weekend nog de nodige takken van de stek verwijderd. Bleek toch nog wel veel in te liggen.

   Verwijderen
 4. Goed gevist FER. Gek hé wat het vertrouwen met je geduld doet. Een mooie zeelt vind ik het.

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen