Paaiperikelen

Zaterdag 7 mei 2016

Terug van vier dagen Lissabon met fantastisch weer, mooie sightseeing, lekkere natjes en droogjes en bij terugkomst een prachtig vervolg qua weer, moest er toch gevist worden.

Ha, dat had ik gedacht. In de Beemster bleken de karpers het volledig in hun bol te hebben. Paaiperikelen all over the place! Er waren bijna geen sloten te vinden waar de karpers niet op zoek waren naar een geschikte partner om tegen aan te rijen.
Uiteindelijk toch een paar stekken gevonden waar ik het toch wilde proberen. Eerlijk gezegd had ik er niet erg veel verducie in. Toch ging het uiteindelijk niet verkeerd, want al snel ving ik een hele behoorlijke giebel.
Vervolgens door naar een andere stek. Dit kon ik lopend af. Hier bleek zeker vis aanwezig, want er waren duidelijk aasbellen zichtbaar. En dat bleek ook, want hier ving ik een behoorlijke karper.
Uiteindelijk ving ik af en aan op deze twee stekken nog vier karpertjes, aangezien de grote jongens en meiden met hele andere zaken bezig waren dan eten.
 

Eigenlijk had ik vanwege de voorafgaande lage temperaturen nog niet verwacht dat de paai al helemaal los zou gaan, maar dit zette mij wel aan het denken. Dat betekent dat ik moest denken aan een paaisloot waar hele behoorlijke schubkarpers zich zouden kunnen ophouden. Afkomstig uit het 'diepe' NH-kanaal en daarom wellicht nog niet geheel klaar voor de paai.

Aangekomen bij de 'paaisloot' waren er wel degelijk karpers aan het paaien en nog veel meer brasems. Ondanks het paai geweld was het water nog steeds mooi helder. Hierdoor kon ik op zicht jagen op karpers die niet aan het paaien waren. Zo, da's retespannend en het vals haken wordt hiermee voorkomen.

Een grove broodvlok moest de niet paaiende karpers verlokken tot een aanbeet. Er was geregeld interesse. Meerdere keren werd de broodvlok 'besnuffeld' en een paar keer slurpte een karper de vlok op om 'm nog sneller weer uit te spugen. De pittig grote haak of de lijn zou hier de boosdoener kunnen zijn, maar zonder is vissen geen optie. Het laatste stuk lijn was gevlochten lijn, om eventueel tijdens de dril plompenbladeren te kunnen weerstaan. Twijfelde nog om een kleinere haak toe te passen, maar dit bleek niet nodig. Want uiteindelijk pakte een karper heel overtuigend het aas en was er naast het paai geweld ook enig drilgeweld in de sloot.
Top, vandaag toch ook nog een echte grote karper in het net.

In een ander gedeelte van deze sloot kon ik nogmaals een karper haken doordat ik snel genoeg reageerde voordat de karper de broodvlok weer zou uitspugen. De haak zat perfect in de bovenlip.

Opvallend was dat de karpers bij terug zetten nauwelijks hoefde te herstellen. Zodra ze het water voelde zwommen ze weer op hun dooie akkertje weg alsof er niks gebeurt was. Daarmee ga ik er vanuit dat ze, indien ze nog niet gepaaid hebben dat alsnog gaan doen of als dat wel het geval was, al aardig hersteld waren van de paaiperikelen.

Grtx, FER

6 opmerkingen:

 1. Lekkere vangsten, en gelukkig toch wel azende karpers kunnen vinden. Ben blij dat hier de paai alweer voorbij is en er weer normaal gevist kan worden. Nu maar hopen dat het goeie weer vol blijft houden ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Door de fijne temperaturen is het tegenwoordig weer loud and clear als er geaast wordt, plakaten!

   Verwijderen
 2. Mooie visdag Fer! Netjes de hongerige vissen tussen de orgie eruit geplukt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was voor mijn doen ook een lange visdag, ben toch minstens 4 uur wezen vissen. lekker hoor!

   Verwijderen
 3. Dat kanaaltje is een mooie opvangplek. Dat had je goed. Een paar mooie karpers in het net!
  Het lijkt wel of ze in deze tijd voor even alle schroom van zich af zetten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niks boeit meer behalve sex en af en toe een happie

   Verwijderen