Langeduimstrekspier

Zaterdag 02 Maart 2013

Tijdens de voorjaarsvakantie zijn we lekker wezen wintersporten, skiën in Oostenrijk, Lungau. De omstandigheden waren top, goede sneeuw en perfect onderkomen. Maar.... op de allerlaatste afdaling, op de allerlaatste 100 meter moest ik nog zonodig een klein bospaadje nemen. Ondanks dat het niet hard ging ben ik toch zo op mijn bek gegaan dat ik beide duimen gekneusd heb, tenminste dat dacht ik. Daarnaast heb ik mijn knie en heup ook flink bezeerd. Kan gebeuren, niet piepen, skies weer onder en naar de auto. In de Gasthof tape om de duimen en de volgende dag naar huis gereden.
Omdat mijn rechterduim, dwz het topje, niet meer wilde strekken als ik het tape verwijderde werd ik dinsdag naar de huisarts gestuurd. Deze stuurde me naar het ziekenhuis voor foto's en na de foto's werd ik naar de SEH gestuurd waarna verloop van tijd in totaal vier doctoren mijn duim onderzochten. De volgende dag mocht ik ook nog op audiëntie bij de chirurg, deze heeft me doorgestuurd naar de Handclinic. Lang verhaal kort, ik heb hoogstwaarschijnlijk de pees van de langeduimstrekspier afgescheurd. Mijn rechterduim zit nu in een spalk, vervelend maar het is niet anders. De grote vraag is vervolgens of ik nog wel kan vissen met deze kwetsuur.

Om dit te testen heb ik de spinhengel gepakt en ben met wat kunstaas de wijk ingefietst. Kunstaas aan de speld vast gemaakt, wat enigszins onhandig ging omdat de plastic kap om mijn duim weinig gevoel heeft. De eerste worp gemaakt. OK, dat viel niet tegen. De rechterduim rust gestrekt op de blank/handvat van de hengel en hindert niet in de worp en het doet geen pijn. Hopelijk blijft dat zo na meerdere worpen.

Bij de derde worp nabij een aantal rietpollen schoot een snoek vanuit de kant richting de plug. De snoek miste of hapte toch niet toe, want ik voelde geen weerstand ontstaan. Jammer. Na meerdere worpen en met ander kunstaas kon ik de snoek toch niet verleiden. De duim hield het prima, dus op de fiets naar een andere sloot gefietst.

Goh, al een tijd geleden dat ik met de spinhengel viste en weer verdomde leuk om zo te struinen, te observeren en te jagen. Bij een uiteinde van een sloot waar ik niet eerder viste omdat het hier erg ondiep is was gedregd. Bij de eerste worp sprong er allemaal speldaas uit het water. Goed teken, want waar aasvisjes liggen staan ook de rovers. Bij de tweede worp scheerde een snoek vlak voor mijn voeten langs het kunstaas. Bij de vijfde worp probeerde een snoek, een andere, een grotere, het kunstaas in het oppervlakte te pakken op het moment dat ik deze uit het water tilde. Wow, gaaf. Er lagen hier dus meerdere snoeken. De snoeken leken het spelletje door te hebben dus heb ik de plug vervangen voor een grote zwart-witte streamer.

Deze keer was het bij de tweede worp met de streamer raak. Een snoek was op de streamer gejekkerd en deed verwoedde pogingen om de dreg te lossen. Zo de knetters wat was is ie fel, prachtig. Altijd spannend of de haak blijft zitten als de snoek springt, rolt en knokt. Deze keer kon ik de snoek met de kieuwgreep landen en mocht ie poseren.

Omdat ik nu wist dat er meerdere snoeken op deze stek stonden heb ik nog een aantal worpen gemaakt. Op gegeven moment terwijl de streamer aan de oppervlakte kwam, zo'n drie meter vanaf mijn positie, dook er een snoek vanonder de streamer bijna rechtstaand naar boven met zijn muil opengespert om het aas te pakken. Gelijk een witte haai die een zeeleeuw te grazen neemt. Superlatieven schieten hier te kort. Ik schrok me rot en sloeg waarschijnlijk iets te snel aan want de haak kwam binnen no-time weer los. Zoooo, wat was dit gaaf. Hierna ben ik gelijk gestopt en terwijl ik naar mijn fiets liep hoorde ik me meerdere keren 'Wow' en 'Ha' zeggen.

Voor mijn gevoel had ik erg lang niet gevist, was ik er zwaar aan toe en ben ik erg blij dat mijn duim momenteel geen probleem oplevert om te kunnen vissen.

Grtx,
FER


6 opmerkingen:

 1. Hoi FER,

  Het was in ieder geval de laatste dag van je vakantie dus je heb nog even kunnen genieten. Hoop dat alles snel geneest. We kunnen misschien samen op karper vissen, jij vangt ik dril :) Doe rustig aan ik duim voor je.(sorrie ik kon het niet laten)

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Harry Baartscheer4 maart 2013 om 21:45

  Hey Fer,

  Ben blij dat je er met vissen geen last van hebt maar voor de eerst volgende pokeravond moet de duim hersteld zijn. Ik ga niet weer de hele avond voor je schudden LOL.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Succes met het herstel. Waar heb je je streamers overigens vandaan? Of heb je die zelf gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk verhaal FER. Relaxt dat je nog kan vissen. Succes met je duim. Meestal duurt zo'n herstel toch een week of 6 geloof ik.

  Groet, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi FER,

  Ondanks je duim toch dikke pret tijdens het vissen! Ik hoop dat het goed geneest. Beterschap in ieder geval!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Bjorn; 't is een idee maar volgens mij gaat het drillen best en soms is pijn fijn.
  @ Harry; het ging je prima af en er werden weer eens bijzonder combinaties op tafel gelegd.
  @ Boudewijn; de streamer is van Predox en heet Monstertail. Heeft een 'balanced epoxy head', hook size 2/0 en weeg 21 gram. @ Michael; ben bang dat het inderdaad even gaat duren met het herstel, donderdag weet ik meer na bezoekje aan de handclinic.
  @ Koen; Dank, was dikke pret en smaakte naar meer, binnenkort daar meer over.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen