Kanaal karper deel 3

Maandag 10 juni 2013

Zouden ze er nog steeds liggen? Deze gedachte spookte afgelopen weekend door mijn hoofd. We waren lekker een weekendje weg, uitwaaien aan de kust in een syberische poolwind. Vrijdag was het fantastisch weer en hadden we de zomer in onze bol, maar zaterdag en zeker zondag was het best fris. Zo lang het nog niet echt broeierig warm is geweest, zijn de karpers nog altijd niet allemaal afgepaaid. Tenminste dat was mijn theorie.
Op dus naar de paaisloot van de kanaal karpers. Ja hoor, er was karper en ze waren erg actief aan het cruisen. Of ze trek hadden in lekkers, anders dan het vrouwelijk schoon, moest nog blijken. Kippenbix te water en de nodige broodvlokken erbij. Aan de haak ook een broodvlok. Af en toe onstond er een belletje maar geen fijne bellenplakaten waaruit duidelijk bleek dat er geaast werd. Mijn geduld werd zwaar op de proef gesteld, omdat ik zeker wist dat de karpers op deze stek aanwezig waren maar geen interesse toonde in.

Omdat het water bijzonder helder was, moest ik mij verdekt opstellen en zat ik veelvuldig op mijn hurken geconcentreert naar mijn pen te staren. Eindelijk begon mijn pen te wiebelen. Het gewiebel hield een redelijke tijd aan totdat op gegeven moment een vlok omhoog kwam, waaruit ik concludeerde dat deze vlok mijn haakaas was. Voorzichtig stond ik op en haalde vervolgens ook voorzichtig de lijn op, totdat ik weerstand voelde en in een reflex aansloeg.

Yiehaaa, de derde kanaal karper was gehaakt en was bijna niet te houden. Wat een brute kracht! Mijn slip was nagenoeg dicht gedraaid en ik viste al bewust met gevlochten draad om flinke druk uit te kunnen oefenen, om te voorkomen dat de karper de plompenbladeren in zou knallen. Dit lukte maar deels, want geregeld kreeg deze karper het toch voor elkaar de plompenbladeren in te duiken. Het was barsten of buigen. Mijn hengel boog dat het een lieve lust was. Nog nooit was deze hengel zo diep gegaan en ik was echt bang dat de hengel het met een grote knal zou opgeven. Wat een brute dril!

Wellicht doordat ik de karper zo kort hield bleef ie maar knokken en leek maar niet moe te worden. Misschien duurde het voor mijn gevoel ook lang omdat ik bang was deze karper te verspelen in de plompenbladeren of in een overhangende boom en wortels. Na een gevoelsmatig eindeloze dril kon ik de karper eindelijk scheppen en bewonderen.

Het was niet de grootste van de drie karpers die ik hier gevangen heb, maar wel de sterkste. Zelfs op de onthaakmat bleef ie klapperen met z'n staart. Voor de foto hield ie zich gelukkig wel even koest.
Een prachtige gebeeldhouwde donkere bronsen karper.

Man o man, wat een stek heb ik nu gevonden. Dat de paai maar lang mag duren!

Grtx,

FER

12 opmerkingen:

 1. Heel mooi FER. Dat moet onwijs zijn als ik het goed lees. Ik heb ook een stek gevonden zoals jouw stek. Een slootje aan de oude maas (google 51.804687,4.587239). Het lukt mij alleen nog niet om er te vissen. Geen tijd enzo...
  Misschien pak je nog een hele dikke daar, Die kans is aanwezig man.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Michael: Wow, slootje ziet er super uit. Moet morgen naar de Maasvlakte wellicht dat ik op de terugweg wel even langs ga.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanmorgen voor mijn werk even langs gereden.
   http://lh3.googleusercontent.com/-_w6qS8zHyK0/UbmjKJ3GseI/AAAAAAAAB_k/I-i4esEWFA0/w917-h685-no/foto.JPG
   De jachthaven er voor is te doen. De spot zelf is heel moeilijk met veel bomen in het water en zonder waadpak haast onmogelijk om een vis te drillen.
   Dit was ook geweldig 51.791049,4.55792

   Succes

   Verwijderen
  2. Hmmm, ik zie wat je bedoelt door de foto. Ik begrijp dat jij je slag geslagen hebt bij de brug van Maasdam. Ben benieuwd naar je blog.

   Grtx, FER

   Verwijderen
  3. Ik heb er nog niet gevist FER. Komt nog wel.

   Verwijderen
 3. Gewoon weer effe lekker de hengels krom gerokken. Lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie schub Fer
  Size doesnt matter de belevenis is waar het om draait !

  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie lange donkere karper Fer! Je zit lekker op je hotspot.

  Groet, Björn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Spannende dril!! Ik wou dat ik der bij was :p De karper hier is net van de paai af,complete vreetorgie`s vinden plaats momenteel ;) Suc6 met de volgende kanaalkarper.

  Mvg, Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Michael: op basis van google maps ben gisteren in Rhoon naar Truus Visscherpad geweest om te vissen in een zijtak van de oude Maas. Het stroomde behoorlijk en er was vis. Dikke brasems die druk aan het paaien waren, ze hadden geen interesse in mijn aas. 'Sloten' waren eigenlijk alleen bereikbaar vanaf bruggetjes.
  @ Andres: dat stond ie zeker, meer dan lekker krom!
  @ Sander: eens, belevenis!
  @ Bjorn: jammer genoeg wel iedere keer ff kort knallen, maar wat ik er uit trek is top.
  @ Dennis: in de polder heb ik de kerps inderdaad ook al weer flink zien grondelen. Zal binnenkort weer tijd worden voor andere stekken, ook weer spannend.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Fer, het is de eerste keren altijd eng om zoveel van je hengel te vergen, maar zoals je zelf zegt dat directe contact he!? En dan ook met gevlochten lijn, dan wil het wel. Het is naar mijn ervaring ook zo dat hoe harder jij trekt, hoe onwilliger de karper zich gedraagd. ;) Ik heb tussen de lelies drils van nog geen halve minuut. Meteen net in het water en hupsa, erin! Voor zover alles volgens plan gaat dan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Boudewijn: een halve minuut maar, da's wel erg kort. Ben bang dat de karper dan flink op het droge blijft klapperen. Of stop je tranquilizers in je aas? Eigenlijk is de dril van een karper natuurlijk ook wel de kick van het karper vissen. Die kracht is fenomenaal natuurlijk.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen