Polder polka

Maandag 24 juni 2013

Voorheen had ik maandagavond mijn vaste sportavond. Nu ik al enige maanden bezig ben met het herstel van mijn afgescheurde langeduimstrekspierpees, mooi scrabble woord, is het langzamerhand mijn vaste hengelsportavond geworden. Ik zou naar de put gaan om het verspelen van een kapitale karper goed te maken, maar na slechte vangstberichten veranderde het plan.
Het werd de Beemster polder.

Onderweg in de auto halverwege naar de voorkeursstek, in een sloot wat voer gedumpt. Dit om als uitvalsbasis te fungeren mocht het niet lukken op de voorkeursstek. Lang verhaal kort, het lukte niet op de voorkeursstek. Dus na anderhalf uur, terug gereden naar de sloot waar al wat voer was gedumpt. Tijdens het voeren waren een drietal brasems in de buurt aan het scharrelen. Hopelijk hadden deze knapen niet het voer gevonden en opgepeuzeld voordat de boerenkarpers dit zouden vinden.

Ter plekke eerst weer een handje kippenbix te water. Aan de wide cap haak werd een flinke witte broodvlok gehangen onder een Drennan dobber. Tien centimeter van de haak af een klein loodhageltje om de vlok bij de bodem aan te bieden. De vlok laat ik altijd eerst even te water om vervolgens het lucht uit de vlok te drukken, zodat deze vervolgens redelijk vlot naar de bodem zinkt. Dit voorkomt aanbeten van witvis.

Ondanks dat de vlok op de bodem lag, er staat hier maar 40 centimeter water, was de witvis ter plekke en peuzelde met graagte aan de vlok. De Drennan dobber is bijzonder gevoelig en registreert ieder hapje van het aas, maar is zo gevoelig dat stroming en wind direct effect hebben op de registratie. Het is geregeld best lastig om te kunnen onderscheiden of de dobber beweegt doordat er vis aast, vis tegen de lijn zwemt of door de stroming beroert wordt.

Ongeveer vijf keer moest de haak opnieuw beaast worden doordat deze bijna helemaal kaal gevreten was door witvis. Dat dit gebeurde was mij duidelijk door het zenuwachtige gewiebel van de Drennan pen. Doordat deze pen al voorgelood is zal de dobber niet echt opstekken, wat een normale pen wel doet als het lood door een vis opgetild wordt. De opsteker van de Drennan pen is minimaal en komt alleen door het loodje dat de vlok op de bodem houdt.

Het wachten was op de heerlijke schuine wegtrekker van de pen door een karper. Deze kwam niet, maar de pen begon iets minder zenuwachtig te wiebelen en leek zich langzaam te verplaatsen. Bijna in een rondje. Oh, oh, waarschijnlijk toch een brasem. Het was tijd om contact te zoeken en de haak te zetten. Zoooo, dus toch geen brasem. Een karper was het bokkie en ging er als een Ferrari vandoor. Er bleken meerdere karpers in de buurt, want er onstonden meerdere boeggolven terwijl er zelfs een karper van schrik uit het water sprong. Overal paniek, één kolkende watermassa.

Na een lange vette dril kon ik eindelijk weer eens een karper landen. De haak zat redelijk diep in de strot van de karper en ik had moeite om deze te verwijderen. Gelukkig had ik, standaard, mijn roofvis onthaaktang bij me waardoor dit toch lukte.
Niet vreemd overigens dat de vlok flink opgeslurpd werd. Een pootaardappel als aas was ook prima geweest.
Terug op dezelfde plek weer een handje kippenbix te water en hopen op nog een aanbeet, dit ondanks dat de halve sloot reeds omgeploegd was. De tweede aanbeet kwam redelijk snel. Weer werd de pen niet lekker weggetrokken en twijfelde ik of er wel karper aan het aas zat. De pen wiebelde namelijk weer redelijk zenuwachtig. Toen dit enige tellen aanhield moest ik wel aanslaan en weer ging er een boerenkarper als de brandweer vandoor.
Niet moe te krijgen die 'krengen'. Heerlijke boerenpolderpolka drills. Gaan, gaan, gaan is de slogan.

Ook deze karper had de haak diep zitten en niet keurig voor in het lippie. Ik had al enige twijfel over de Drennan dobber t.a.v. de registratie, om het juiste moment te bepalen om contact te zoeken. En hierdoor groeide de twijfel verder. Ik kreeg verlangst naar de standaard pen die gewoon uitgelood wordt met loodkorrels op de lijn.

Er was nog tijd voordat ik huiswaarts moest keren en dus weer een handje kippenbix op dezelfde plek en weer een vlok op de haak te water. Ook deze aanbeet was niet loud and clear en kwam door als gewiebel en lichte verplaatsing van de Drennan pen. En ook hier zat de vlok in de keel en niet in de lip, gelukkig weer prima te verwijderen maar het zat me niet lekker.
De derde onvervalste boerenkarper was een feit. Alle drie mooie karpers van formaat, het knollen formaat ontgroeit. De start op de voorkeursstek was meer dan moeizaam maar uiteindelijk drie knappe polder polka karpers op de mat en dit op de 'reserve stek' binnen een uur. Top!

De Drennan dobber ga ik vervangen, vanwege de ervaringen met de aanbeet registraties, inhaking en de betere ervaringen die ik heb met de conventionele pennetjes.

Grtx,

FER

11 opmerkingen:

 1. hallo fer,
  mooie karpers daar in de Beemster!
  bij ons werken voorgelode pennen vaak erg goed in ondiep water omdat je gewoon niet veel lood op je lijn hebt.
  in jou geval zou ik eens de overdiepte varieren van een staande haak tot meer overdiepte.
  mijn ervaring is dat als ze zo aanbijten een kleinere overdiepte een betere registratie oplevert.
  suc6,
  patrick,ijmuiden

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Fer, ik mis alleen je Polka outfit nog :) Toch 3 mooie karpers aan het kantje gekregen. Die voorgeloode pennetjes heb ik ook in mijn vistas leggen. Ooit eens meegvist maar voelde ook niet lekker ( misschien ervaring! ) Maar ik verwissel heel vaak van pennetje, vind ik leuk en je kijk weer eens naar wat anders :) Ben nog steeds gecharmeerd van die kleine pauwenpennetjes. Ik zal je er wel een paar geven als we weer een keertje gaan vissen.

  Groet, Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Patrick: dank voor je feedback. Wellicht was mijn overdiepte te groot voor een goede registratie maar volgens mij blijft zo'n Drennan pen redelijk wiebelig. Ik kan me voorstellen dat dit in sommige omstandigheden, windstil en geen stroming, wel een perfecte registratie geeft, zeker met een staande haak.
  @Bjorn: eigenlijk vis ik door met een pen totdat het echt niet meer kan. Dwz totdat deze volledig te barsten is. Niet vanwege het pauwpennetje, maar we moeten binnenkort zeker maar weer eens afspreken.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi stuk FER. Ik vind het maar nix die voorgeloden pennen. Het liefst heb ik alles zelf in de hand. Een pen met een ingebouwd loodje is mij te eigenwijs. Keep it simple is mijn voorkeur. Mooi om te lezen trouwens dat je niet stug op de stek blijft zitten maar over gaat op eerder gecreëerde opties. En dan nog keihard vangen ook! Mooi voorbeeld van mobiele visserij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Michael: Lean & mean is het credo. Op zich natuurlijk een simpel gegeven een voorgeloodde pen maar het moet wel naar wens zijn. Mobiel zijn vangt!

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Fer,

  Ik kon de slip van je werpmolen hier (Monnickendam) horen krijsen. ;-)

  Groeten,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Peter: fijn geluid hé! Volgens mij hoor ik die van jou ook geregeld te keer gaan.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nice polderkerps ! Ik heb ook nog ergens 2 van die voorgelode drennans liggen (ooit gebruikt voor matchen) zal die voor de grap eens gebruiken ook binnenkort,ben benieuwd hoe die gaat.

  Groet Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige vissen, FER!! Echte rammers!!

  Gefeliciteerd.

  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Dennis: ben benieuwd of ze jou wel bevallen.
  @Dale: Goeie term, 'rammers'.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed bezig! Nou ja... de inhaking kan beter, maar toch goed bezig FER ;) Leuk informatief verslag en mooie karpers!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen