Visweekend

vrijdag - zondag 24 - 26 oktober 2014

Een jaarlijks terugkerend fenomeen, het vis weekend met mijn matties. Van oudsher gaan René en Eric mee, dit jaar hebben wij Marco en André ook zo gek gekregen. Marco en André zijn fervent vissers, welteverstaan in hun dromen, want ze hebben beide geen enkele hengel.

Eigenlijk is het vis weekend tegenwoordig een andere invulling/naam voor de hengstenballen uit het verleden. De weekenden, lange weekenden en zelfs een week weg met de mannen, alleen kerels, onder het mom van ... Ongegeneerd zuipen, bikken, boeren, sch..ten, en lullen over ... nou ja, waar mannen het zoal over hebben. Eén woord, gewoon 'fantastisch'!Dit jaar richting het oosten van het land om op zaterdag forel te vissen en op zondag een snoek te verschalken. De verwachtingen waren hoog gespannen, wederom zijn kosten nog moeite gespaard op materiaal en aas. Nu is het eigenlijk zo, dat ieder vis weekend qua vangsten altijd wel tegen viel, dus eigenlijk was mijn vertrouwen niet zo erg hoog. Maar na het inwinnen van info over het vissen op forel, kon het niet mis gaan. Tenminste dat hoopte ik.

Vrijdagavond was een topper, lekker buiten de deur gegeten. Zaterdag moesten we voor ons eigen eten zorgen. D.w.z. regenboogforel en zalmforel stonden in principe op het menu deze avond.
In een klein vijvertje met betonnen rand, hoe idyllisch, werd per persoon 2 kg regenboogforel en 1 kg zalmforel vrij gelaten. Hoeveel dit precies per persoon was, is en blijft onduidelijk. Anyway, vissen maar. D.w.z. de mannen op weg helpen en mezelf ook, want enige ervaring ontbrak volledig.

Man o man, voordat ik eindelijk aan de gang kon, hadden een tweetal kerels tegenover ons de vijver al bijna leeg gevist. Eigenlijk waren zij de enige twee die geregeld een forel wisten te haken. Na enige tips over powerbait, diepte, 'dobber' en snelheid van vissen, ving ik ook een vis.
Yes, dit werkte waardoor mijn vertrouwen steeg. Deze info doorgegeven aan René en hij ving ook een forel.
Eric had een zalmforel gespot voor een water inlaat. Deze forel lag een beetje ´te dobberen´ in de stroming. Onder zijn dobber had Eric 3 meelwormen op de haak. Deze hield hij enkele centimeters voor de bek van de forel. Deze maakte in eerste instantie totaal geen aanstalten, totdat ie heel langzaam zijn bek opende en loom de meelwormen pakte. Eric sloeg met een noodgang en stevig aan. Pang! De draad brak op de knoop, balen!

Tussen het vissen door, hielp ik mijn matties met aanpassingen van de tuigjes. Dit mocht niet veel baten, uiteindelijk ving ik nog een forel en was de koek op. Blijkbaar beten de forellen gedurende een uurtje en daarna nagenoeg niet meer. Aan het einde van de middag wisten de overburen nog 2 vissen te vangen, maar voor de rest niemand meer. De overburen waren vaste klanten en staan ieder weekend de vijver leeg te vissen om vervolgens de vissen aan familieleden te verkopen. De mannen kenden het klappen van de zweep.

Gelukkig waren de drie gevangen forellen van behoorlijk formaat, best lekker groot.
Hiermee hebben we gelukkig toch nog een redelijke maaltijd kunnen bereiden. Aangezien alle kruiden, aluminium folie en citroen al van tevoren waren aangeschaft.
Frites en een biertje erbij, helemaal goed. De forellen smaakte perfect!

De avond was lachen, gieren en brullen. Het ging nergens over, maar het was helemaal top. De volgende dag had ik gewoon spierpijn in mijn buik van het lachen.

Via google maps had ik water in de buurt van onze bungalow ´de Heihaas´ gezocht. De naam van de bungalow was overigens al snel omgedoopt naar ´de Heishaas´. Er was niet veel water, dus de keuze was beperkt en uiteindelijk bleek in de praktijk, na ongeveer twee uur kunstaas vissen op snoek, dat er niets gevangen werd. 
Geen stootje, tik of kolk was zichtbaar geweest. Jammer, maar we waren lekker bezig geweest. Een goede lunch was een fijne afsluiter van een leuk weekend.

Ondanks de slechte vangsten zijn we er met z´n allen van overtuigd dat het vis weekend volgend jaar weer voort gezet moet worden. Tijd genoeg om plannen te maken.

Grtx, FER

12 opmerkingen:

 1. Klinkt als een geslaagd weekend met een nieuwe ervaring. Leuk verslag weer Fer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Fer, aan jouw voorbereiding lag het zeker niet (hengels, tuigjes, aas uitleg etc). Niet veel gevangen maar gelachen dat we hebben ;-) :-) :). Volgend jaar zeker weer!

  René

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig weekend was het zeker. Deelcertificaat werpen heb ik inmiddels binnen. Volgend jaar wil ik het Deelcerticaat "vis gevangen" behalen . Maar dan heb ik wel je hulp weer nodig!

  André

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Reacties
  1. Zekers, maar als je het gevoel hebt dat je daadwerkelijk een 'broodvisser' bent voelt het iets anders. Ook wel grappig om enige druk te voelen.

   Verwijderen
 5. Soms is het maar goed dat de vrouwen er niet bij zijn :)

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moeten ze op sommige momenten ook gewoon niet willen.

   Verwijderen
 6. Weer even lekker wat anders. Ook die forellen kunnen wispelturig zijn. En dat in een vijver! De gezelligheid heb je mooi verwoord.

  BeantwoordenVerwijderen