Niet Snoeken, maar roofvissen

05/06-03-2011

Natuurlijk vissen we momenteel niet meer gericht op Snoek maar op Baars en Snoekbaars. En natuurlijk kan er per ongeluk een Snoek op je kunstaasje denderen die we dan voorzichtig weer terug zetten. Want officieel, het is immers 1 maart geweest, is het seizoen gesloten om gericht te vissen op Snoek.

Maar wat is gericht vissen op Snoek? Wanneer is je kunstaas alleen bedoeld voor Snoek? Als deze groter is dan 30 cm of dikker dan 5 cm of ....? Vanaf 1 april mag niet meer met kunstaas groter dan een paar cm gevist worden. Deze richtlijn is redelijk helder maar ook nog altijd aan discussie onderhevig. Nou ja, genoeg geneuzel over regeltjes. Hoewel, later hierover toch nog meer....

Na een gezellig avondje biercafé de Bonte Koe met René afgesproken om de volgende dag 's middags, in de Purmer Zuid te gaan roofvissen. Lang verhaal kort, erg troebel water en geen enkele actie gezien of gevoeld tijdens deze 2 uur durende sessie. De eerste blank dit jaar.
Spring is in the air
Zondag ochtend laat wakker door wederom een gezellig avondje borrelen terwijl het prachtig weer was. Inge ging met Alex op verjaarsvisite en Mirjam ging spelen met een vriendin. Dus.... opeens tijd vrij. Op de fiets gestapt richting Kadijkerkoog. Hier heb ik al enige tijd niet gevist omdat er enige tijd geleden gebaggerd was waardoor al het water troebel en vol met omgewoelde waterleliewortels lag. Nog altijd was het water troebel.

Centraal ligt een kleine vijver waar ik al eens een roofvis (Snoek) gevangen heb. Ondanks dat hier ook gebaggerd was viel de helderheid mee. Doordat er ook bomen gekapt waren was de vijver nu ook vanaf een andere kant te bevissen maar ook hier geen actie. Toch nog maar even vanaf de standaard open plek geprobeerd en toen was het raak. Een roofvis had zich vergrepen aan de zilvergouden Fat Fooler. Ojee, het bleek een Snoek te zijn. Wat nu?! Onthaken, plaatje schieten en weer terug, niet anders dan anders dus.


De Snoek was bijzonder bleek van kleur met meerdere oude wonden en een duidelijke afwijking in de staartvin. Voor de rest zat ie goed in z'n velletje.
Nog een andere sloot bevist en hier werd ik gecontroleerd. Of ik de vispas en de bijbehorende boekjes kon tonen. De vispas was geen probleem maar de boekjes heb ik standaard in mijn grote vistas en niet in mijn roofvistas aangezien dat never nooit niet past. Officieel was ik de pineut, de controleur kon de politie bellen om een bon van €100.- aan te smeren. Natuurlijk ging ik beleefd de discussie aan over de zin en de onzin van deze boekjes. Vissend in Purmerend en lid van afdeling XI (Purmerend) zag ik geen enkele noodzaak om de boekjes bij me te hebben. Maar volgens de controleur is het net zoals bij een auto. Bij je rijbewijs horen ook de autopapieren. Onzinnige vergelijking natuurlijk omdat ... bladiebladiebla.
Al met al volgde deze beste man alleen maar de regels op, waarvoor hij zelfs een officiële cursus had genoten maar hij kon zich ook wel enigszins vinden in mijn argumenten.

Interessanter was wat deze meneer kon vertellen over de door de visvereniging uitgezette karpers. Hij wist op welke twee locaties de karpers in P'end zijn uitgezet. Ik weet dit nu ook en als er nog iemand is die deze gevoelige informatie wil weten dan kan je reageren via de onderstaande reactie opties.

Daarnaast had ie ook nog andere gevoelige informatie over hotspots voor Snoek in de wijk de Weidevenne. Wil je meer weten?! Reageer!

Grtx,

FER

3 opmerkingen:

 1. Hoi Fer,

  Mooie snoek heb je gevangen!

  Sinds kort ben ik begonnen met pennen op Karper. De wateren in Purmerend zijn bij mij nog niet zo bekend. Ik kreeg vandaag ook een tip om eens in kadijkerkoog te gaan vissen. Nu las ik jouw verhaal en dat je een tip had gekregen waar de karper is uitgezet. Graag zou ik daar meer info over willen hebben.

  Gr,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Marco,

  Hopelijk lees je dit, aangezien ik niet kan reageren naar een persoonlijk e-mail adres omdat ik dat niet van jou weet. Anyway, de spiegelkarpers zijn uitgezet in de Gors (Noord) en de Purmer (Noord). Zowel in de Gors als de Purmer staan alle wateren met elkaar in verbinding, dus zijn ze waarschijnlijk verspreid over de gehele Gors en Purmer.

  Suc6
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Fer,
  Ik ben sinds een tijdje begonnen met roofvissen en woon in de weidevenne. Heb daar nog niet echt veel spots gevonden die me snoek opleverde, wel baarsjes.
  Zou je me wat meer informatie kunnen geven over snoeken in de weidevenne.
  mvg, Tom

  BeantwoordenVerwijderen