ijsvissen

Zaterdag 26 januari 2013

'Van harte gefeliciteerd' begon mijn collega toen hij vrijdagochtend bij mij op kantoor binnen liep. 'Huh' was mijn reactie. 'Jazeker, met het behalen van het NK ijsvissen kampioenschap'. 'Ha, jij ook!'. Wellicht meegekregen, maar van de totaal 25 vissers die meededen aan het NK ijsvissen had er niemand een visje mogen vangen.


Eindelijk zal de dooi invallen, maar nadat ik weer het filmpje 'ice fishing 2012' had bekeken, kreeg ik toch weer de kriebels om ook eens te gaan ijs/wak vissen op snoek. Sardines gescoord bij de visboer en hiervan een viertal te ontdooien gelegd in de trapkast. Goed luchtdicht verpakt in een dubbele laag plastic, want kolere, wat meuren die dingen toch.

Ik had een potentiële hotspot in Monnickendam in gedachten. Toen ik daar aan kwam bleek deze plek open te liggen. Dit zou dus een optie zijn, maar nee, er lagen hier honderden eenden en meerkoeten in het wak. Het was in de omgeving overigens rete druk, want er bleek nog flink te worden geschaatst op de Gouwzee. Wat nu? Doorgereden naar het Hemmeland waar ik een goede stek vond in de jachthaven. Officieel verboden terrein om te vissen maar nu leek me dat geen enkel probleem.

Altijd spannend zijn de eerste stappen op het ijs, zeker als er nog niet eerder iemand gelopen heeft. ff stampen, hmmm, geen gekraak. Stapje verder, hmmm, geen gekraak. Maar even het sneeuw wegschuiven, voor hetzelfde geld is het papijs waar je zonder gekraak dwars door heen gaat. OK, het ijs was niet helemaal helder maar gaf wel vertrouwen. Weer een stapje verder, KRAAK! Oh oh, ff wachten en gelukkig stopte het gekraak.
Nou, nu maar eens een wak hakken. Dit is natuurlijk ook een onderdeel waarom ik graag een keer wilde ijsvissen. Een mooi plekje uitgezocht en hakken maar. In eerste instantie vliegen de splinters om je oren, totdat er wat water door de geslagen kieren komt. Dan vliegen de spetters om je oren. Wow, wat een werk maar wel errug geinig om te doen. Een filmpje volgt nog, tenminste als mijn moviemaker programma weer het licht ziet.

Nadat het plakaat ijs van het wak onder het ijs geschoven was en de resterende ijsschotsjes verwijderd waren, kon ik met het zweet op mijn rug een sardine te water laten. Het grote wachten was begonnen.

In de verte zag ik schaatsers en ijszeilers voorbij glijden. Het was daar een drukte van jewelste terwijl ik lekker alleen met mijn rug in de wind, rustig stond af te wachten. OK, ik was niet helemaal alleen.

Af en toe kraakte het ijs. Op een gegeven moment schrok ik me helemaal rot toen er een scheur met veel herrie mijn kant op kwam. Ik wist niet hoe snel ik de kant op moest klauteren. Zo, krakend ijs, is sterk ijs wordt beweerd, maar deze hoge schrille krakende voorschietende scheur gaf mij niet veel geloof in deze bewering.

Jammer genoeg moest ik na twee uur naar een onbeweeglijke dobber staren opgeven, omdat andere verplichtingen mij letterlijk telefonisch aanriepen. Het was een leuke, inspannende en ook spannende ervaring waarbij ik het nu zelfs jammer vindt dat het dooit.

Grtx,

FER

6 opmerkingen:

 1. Hoi FER,

  Spannend zeg! Op het krakende ijs je ding doen :) Jammer dat je inzet niet beloond is met een dikke snoek, maar super dat je het geprobeerd hebt!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey FER, ik heb Monnickendam gebeld en ze waren nog op zoek naar een nieuw rayonhoofd en ik heb je aangemeld :) Jammer dat je niets gevangen hebt maar de ervaring was al spannend genoeg denk ik.

  Groet, Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk FER,

  Alleen al de lol thuis is leuk. (Denk) "ga ik strax hakken in het ijs en dan op snoek vissen, gein". Iedereen verklaart je voor gek maar jij doet het! Respect

  Groet Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Damn Fer u hebt lef !
  Hier in Amsterdam durf ik echt het ijs niet meer op te lopen man.
  Wel erg leuk om aan zoiets deel te nemen !

  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Koen: inderdaad jammer maar geprobeerd.
  @ Bjorn: yep, ijs dikte kon er net mee door ;-)
  @ Michael: niet alleen thuis, bijna iedereen verklaart je voor gek. En ach, misschien is dat ook wel zo maar de ervaring was goud.
  @ Sander: was toppertje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo, was je van plan je levensverzekering te gaan innen? ;) Je hebt het wel gedaan man! Je inzet had beloond moeten worden, maar daar ben jij het vast mee eens. In ieder geval ook een mooie herinnering erbij. Volgende keer met snoek in de hand.

  BeantwoordenVerwijderen