Winterstekken

Zondag 13 januari 2013

De eerste echte nachtvorst van 2013 in de Beemster polder is een feit. Vannacht was het -5°C. Met Harry had ik afgesproken om een nieuwe kansrijke winterstek voor karper onveilig te maken. Al vroeg waren we aan het appen of er nog wel water open zou liggen. We zouden het wel zien in de praktijk.


Er bleek nog voldoende water open te liggen om ons pennetje te water te laten. Kleine voerplekjes aangemaakt, waarbij Harry gekiemde hennep, met stukjes mais en amino als voer geprepareerd had. Als er karper zou zitten dan kon het niet mis gaan. We hoopte op een aanbeet om de curve in de nieuwe 1 lbs penhengel van Harry te kunnen aanschouwen.
Het was koud. Bokkoud wel te verstaan. Uit het windje ging het nog wel en natuurlijk hadden wij ons er op gekleed. Maar langzamerhand begon de koude het wel te winnen. Voornamelijk de uiteinden van de ledematen werden bij mij enigszins gevoelloos en stram.

Er werden goede verhalen vertelt, er werden vette plannen gesmeed voor komend jaar als de temperatuur weer stijgt, er werd stekken kennis gedeeld, er werden materiaal keuzes besproken en er werd natuurlijk ook zwaar slap geouwehoerd.
Ook hielden we de pennen goed in de gaten want als er ergens karpers actief zouden zijn was het wel op de gekozen stekken. Na enkele uren gezonde buitenlucht zonder enige aanbeet, was het mooi geweest. We hadden het geprobeerd ondanks de koude inval in het land vanuit het oosten, maar de karpers lagen hoogstwaarschijnlijk ergens lethargisch met hun bekken dicht letterlijk te chillen.

Harry, het was weer goed toeven met je aan de waterkant.

Grtx,

FER

5 opmerkingen:

 1. Jammer dat de karpers niet thuis gaven Fer,
  Maar die tintelende neus kunnen ze jullie niet afnemen.Hier liggen al mijn stekken potdicht.

  Groeten Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Fer, het was weer ff lekker om samen met jou aan de waterkant te staan. Helaas geen karper maar zoals je al zegt zijn de plannen voor dit jaar gesmeed. Als het ijs weer weg is gaan we zeker weer op pad ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi FER,

  Jammer dat jullie niets gevangen hebben. We hebben de laatste tijd erg veel mazzel gehad met de hoge temperaturen. Wel een mooi winterstek waar je zit te vissen. Ik wilde zondag ook nog vissen maar was even aan het tuinieren en stak een tak in mijn oog. Dus ik zat in Alkmaar bij de huisartsenpost ook gezellig maar ga liever vissen. ;-)Misschien van het weekend maar ik ben bang dat dan bijna alles dicht ligt.(net als mijn oog)

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk verhaal FER. Ik ben er ook altijd van overtuigd dat juist op mijn stek de karper wel aanwezig moet zij. Waar anders met al dat ijs ;)
  Hier (zoetermeer) is bijna alles dicht en dikke sneeuw is overal aanwezig. Ach ja, vandaag skibroek aan gedaan, breekstaafje op de pen gezet en gaan. Het kan gewoon nog.

  Groeten, Michael

  PS. Sterkte Bjorn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Hans; inderdaad, die tintelt nog steeds ;-)
  @ Harry; de paden op de sloten af!
  @ Bjorn; hopelijk gaat het goed met je oog en kan je de pen weer onderscheiden als het ijs verdwenen is.
  @ Michael; enige overtuiging is wel nodig met deze temperaturen. Misschien wordt het toch wel tijd om de skibroek ergens anders voor te gebruiken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen