Het gevoel

Maandag 21 oktober 2013

Na de eclatante 'overwinning' van Ed op zondag, waarbij hij 4 karpers aan de polder onttrok en wij, Harry en ik, er geen konden verschalken, knaagde het toch enigszins aan mij. D.w.z. het gevoel van zo'n knokkende karper aan het uiteinde van de lijn. Dit gevoel wilde ik ook weer ervaren.

Vanwege de herfstvakantie vrij en daarom de polder ingetogen om te proberen op nieuwe stekken toch een herfstkarper te vangen. Rekening houdende met de wind, uit het zuiden, in de Noordoost Beemster op een drietal plekken gevoerd. Dus gevoerd op plekken waar de wind op stond, met twee handjes kippenbix en een klein handje maiskorrels. Bij één van de stekken lag drijfvuil, altijd goed en hier stond ook een oude vlierbessenboom. De bessen waren al van de boom gevallen, dus geheid dat hierdoor de karpers op deze plek foerageren.

Dat bleek ook niet veel later want mijn pen leek te bewegen, niet gelijkmatig maar licht schokkerig. Dit hield enige tijd aan totdat hij schuin in het water bleef staan. Toch maar even het aas, twee maiskorrels aan de hair, controleren. Terwijl ik de pen ophaalde voelde ik weerstand en een flank van een karper werd zichtbaar terwijl deze ervandoor schoot, zonder het meenemen van de haak. Ok, karper op de stek. Natuurlijk was de stek vanwege het ondiepe water verstoord, maar mijn gevoel zei even te wachten met verkassen.

Tien minuten later was het wel goed raak. Nu was het aas wel met de bek opgenomen en een druistige karper ploegde de ondiepe sloot om. 

Door de visceuse toplaag van het water was het naderhand duidelijk zichtbaar aan de hoeveelheid bellen dat hier geknokt was.
De volgende stek gaf geen geheimen prijs, ondanks dat er kortstondig op anderhalve meter van de stek een paar keer kleine bellenplakkaten zichtbaar waren.

De derde stek leverde in eerste instantie twee brasems en een dikke blei op. Er zat dus vis, alleen was het wachten op een boerenkarper. Het wachten werd gelukkig beloond, want een hoge polderknol had zich gemeld en knalde als een dolle door het water. 

Wat zijn deze vissen toch sterk voor het formaat. Toch jammer dat deze karpers op één of andere manier niet uitgroeien tot lappen van bijvoorbeeld 80 cm. En zelfs na het drillen vertonen ze nog tekenen van overtollige energie.
Anyway, het gevoel om te 'sparren' met een karper heb ik weer mogen beleven en dat was weer top!

Grtx,
FER

11 opmerkingen:

 1. Het blijft een goeie drug Fer, om die felle uithalen en het gebonk op de hengeltop te voelen. Voorlopig ben je weer high!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad een hoge vis die laatste. Ach, en dat ze niet zo groot worden kun je ook zien als een voordeel. Het houdt de biggenjagers op afstand en daardoor kun jij lekker je ding doen. Ik ken bijvoorbeeld wateren waar echt enorme karpers zwemmen, maar waar ik i.v.m. de drukte liever niet meer vis. Mooie sessie FER en prachtige vissen... wat wil je nog meer :)

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies ieder nadeel heeft zijn voordeel. Wat ik nog meer wil, tja, nooit genoeg hé. Telkens anders, iedere sessie.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 3. Een lekkere Noordhollandse bultrug. Daar kan je weer lekker een robbertje mee vechten. Je hebt weer genoten lees ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je beleving bepaalt je visserij en er is niet veel mooiers dan karpers uit uit sneaky plekjes peuteren waar je ze bij aankomst al 'ruikt'. Het kort erop zitten, wordt het dit keer een torpedo of een hoge? Brasem, blei of karper? Of toch zeelt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi verwoord, tis inderdaad altijd weer een vraag wat zit er te knabbelen. En als het lukt om de gewenste vis te vangen, kan ik/je geluk niet meer op.

   Grtx, FER

   Verwijderen
 5. Leuk visverslag,altijd lekker om in de polder karpertjes te vangen en dat is dan ook 1 van mijn favorieten bij het vissen.Heb jij nooit moeite bij het overschakelen naar snoek?Ik vind het wel eens lastig in dit jaargetijde,want terwijl de karper nog uitstekend loopt gaat ook de snoek los met het onstuimige najaarsweer.En 2 visserijen doorelkaar vind ik persoonlijk wat romnmelig,heb overigens geen spijt vd reeds gemaakte overstap want heb woensdag een beauty van 1.07 M mogen landen :P Maar de karperverhaaltjes lezen we nog met graagte. Nog veel sparplezier !

  grt Dennis

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toe maar, niet zomaar een snoekie. Waarschijnlijk op doodaas. Eens, best lastig kiezen, momenteel maak ik dus geen keuze en ga zowel met de penhengel als met de spinhengel op stap.

   Grtx, FER

   Verwijderen