Struinsnoek deel 2

Donderdag 24 oktober 2013

Op de terugweg van ons nachtje op een zorgboerderij te Wageningen wilde Inge langs de muziekinstrumentenwinkel te Lijnden. Dit om klarinetten uit te proberen. Ze kreeg een vijftal klarinetten om op te fluiten. Na een half uurtje 'pruttelen' bleek dat het nog wel 'even' zou gaan duren. Hmmm, ik had mijn spinhengel in mijn achterbak, maar was er wel water in de buurt? Tuurlijk wel, overal in Noord-Holland is wel water in de buurt, zo hier ook.

De eerste sloot had een hele steile walkant. Op gegeven moment zag ik één wesp, toen nog één en vervolgens nog een paar waardoor ik even beter om me heen ging kijken. Woow, ik stond bijna op een wespennest ingang in de grond, waar nu al een tiental wespen nijdig begonnen te worden. Wegwezen! Al checkend of ze me volgde ben ik weg gesprint. Pfoei, blijft spannend dat struinend vissen, af en toe een close encounter met iets 'gevaarlijks'.

Bij een nieuwe sloot aangekomen bleek deze sloot kraakhelder en behoorlijk ondiep. Toen ik om de kop van deze sloot liep heb ik het uiteinde rustig bestudeerd. Midden in de sloot zag ik een langgerekte verkleuring t.o.v. de bodem. Het kon een tak zijn of waterplanten of wellicht een snoek maar dit kon ik niet goed onderscheiden. Voorzichtig heb ik het kunstaas vlakbij laten zakken waarbij ik de tak in de gaten hield. Hé de tak bewoog, richting het kunstaas, snoek dus. Bij de tweede tik op het kunstaas jekkerde de snoek erop, kicken!
 75 cm groene vechtjas.
Slok-op!
Bij het terugzetten van de snoek bleef deze rustig liggen. Op het moment dat ik hiervan een foto wilde maken spoot ie er vandoor. Schrok me rot!

Ha, Inge was binnen aan het fluiten en ik liep buiten te fluiten vanwege het lekkere weer en de fijne vangst. Na de vangst even contact gezocht om na te gaan of ik nog verder kon struinen en ze was er nog niet helemaal uit, mooi.

Bij een andere, meer troebele sloot, kreeg ik een aanbeet van een snoek vlak voordat het kunstaas uit het water getild zou worden. Wat ik tegenwoordig standaard doe, is het kunstaas nog even rustig in de toplaag van het water laten liggen voordat ik deze eruit til. Het eruit tillen doe ik ook niet abrupt, maar wel met een lichte tik door het water. Op dat moment pakte een kleine snoek het kunstaas en wist zich na twee keer schudden te ontdoen van de dreg.

In de volgende sloot voelde ik halverwege een tik en een snoek bleek het kunstaas te volgen. De eerste aanbeet had 'm niet gehaakt maar blijkbaar ook niet afgeschrikt. Direct gestopt met binnen draaien om twitchend het kunstaas dusdanige actie te geven waarop de snoek zou toeschieten. Dit ging niet door, hij schoot er wel vandoor, waarschijnlijk omdat ie mij zag staan. Ha, altijd schrikken.

Grtx, FER

4 opmerkingen:

 1. Gaaf dat die snoek zichtbaar op je aas afgaat. Van de week zag ik ook een paar snoeken liggen n zo'n helder water. Misschien waag ik me er dit jaar ook eens aan. Ga je eigenlijk ook nog pennen of alleen snoeken?

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doe momenteel, beide pen verhaal moet nog uit de 'pen' komen. Zou het doen als ik jou was, is echt kicken en geheid dat je je af en toe helemaal rot schrikt!

   Grtx, FER

   Verwijderen
 2. Een snoek die je op het kunstaas ziet schuiven is niet alledaags...mooi man. Typische snoekactie vanuit het niks een megasnelle acceleratie, ik had daar wel eens eventjes je gezicht willen zien ;)

  Grtz!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb geen idee wat voor rare bekken ik trek, terwijl zoiets gebeurt. Weet wel dat ik geregeld met grote ogen en open mond sta vanwege de schrik.

   Grtx, FER

   Verwijderen