Vliegensvlug

Woensdag 31 december 2014

Tussen het voorproeven van de oliebollen en de appelflappen door, even op de fiets het water opgezocht met mijn vliegenlat (Aftma 5). Een rood-zwarte streamer aan de speltwartel en deze voor het eerst nat gemaakt. Vanwege het kristalheldere water heb ik voor deze in principe weinig opvallende streamer gekozen.

Er stond een beetje wind, net iets te veel om geen rekening mee te kunnen houden. Tegen de wind in vissen was geen optie. De streamer was enigszins waterafstotend, waardoor deze in eerste instantie slecht wilde zinken. Een paar keer door het water halen en een paar keer kneden deed wonderen. De glimmende 'staart' lichtte mooi op, als er aan de lijn getrokken werd.

De eerste worp naar de plek waar de streamer moest komen, ging in drie keer. Na drie keer lijn binnen halen, was er weerstand en ging de hengel krom. Ja hoor, bij de eerste worp met deze nieuwe streamer gelijk vis. Een mooi snoekie had de streamer opgeslokt en de enkele haak kon makkelijk van een kieuwboog verwijderd worden.
Zo, dat beloofde wat, of wat ook wel vaker gebeurt is dat na een eerste aanbeet het daarna ook gelijk helemaal over is. Het eerste bleek het geval, want iets verderop zag ik een snoek de streamer pakken. Hierop sloeg ik met de hengel aan, wat dus niet moet met een vliegenlat. Maar ja, macht der gewoonte. Dit overkwam mij zelfs nog een keer, toen er nog een snoekie zichtbaar op de streamer denderde. Grmmpff, niet aanslaan prentte ik mij in, maar lijn met de linkerhand strippen bij een aanbeet!

In een andere sloot, waar het water enigszins grijs was, probeerde een snoek de streamer aan de oppervlakte te pakken. Dit blijft een gaaf gezicht, hoe de snoek na een aanbeet direct krom wegduikt. Maar, hij of zij miste wel. Deze snoek bleek toch wel zin te hebben in een tussendoortje, want bij een tweede keer op dezelfde stek was het wel goed raak. Nu reageerde ik wel juist, ondanks dat ik het zag gebeuren. De hengel ging hoepeltje krom, kicken.
Het is best lang geleden dat ik viste met de vliegenlat, maar wel weer gaaf en super sport, zelfs met kleine snoeken, op zo'n aftma 5 hengeltje.

Grtx, FER

8 opmerkingen:

 1. Leuke sport Fer!
  Maak er een mooi 2015 van, met vooral veel gezondheid, geluk en gruwelijk mooie vangsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zwieren en zwaaien in de polder!! Het houd je wel lekker warm met dit weer Fer!! De beste wensen en veel visplezier in 2015.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste wensen FER en leuk om dit vliegenverhaal te lezen. Toch even met uitknijpen de juistheid kunnen bepalen en dan vangen. Mooi werk.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk met de vliegenlat! Staat ook nog op mijn wensenlijst...

  Beste wensen FER!

  Gr Koen

  BeantwoordenVerwijderen