Lederkarper deel vier

Zondag 11 September

Deze ochtend met Frans afgesproken om de karpers te belagen. Struinend langs de stadsgrachten op zoek naar activiteit waarbij we op meerdere stekken wat pluimvee legkorrels deponeren. Uiteindelijk zien we op meerdere plekken aan het einde van de vijver bellen plakkaten ontstaan. De hengels te water, Frans z'n hengel met mestpiertjes en kikkererwt, mijn hengel met deeg gemaakt van de legkorrels. Na enige tijd terwijl er bellen rondom mijn dobber zijn, komt mijn dobber omhoog en loopt vervolgens langzaam weg zonder onder te gaan. Een brasem (50 cm) wordt keurig in zijn lip gehaakt en laat na terugzetten overal slijm achter.

Mooi ,de eerste vis is op de kant, de volgende nu, maar hopelijk voor Frans. Na verloop van tijd waren de brasems uitgegeten zonder dat we er nog één op het droge hebben kunnen trekken. Dan maar de stekken die gevoerd zijn checken. Hier is weinig tot geen activiteit zichtbaar. Tot we terug zijn bij het begin. Voorzichtige kleine belletjes zijn hier zichtbaar. Mijn dobber wiebelt en loopt vervolgens mooi schuin weg. Yes, weer een lederkarper aan de haak. Wat zijn die krengen toch sterk, ondanks dat dit niet eens zo'n kanjer is (49 cm).
Omdat ze zo mooi zijn nog een plaatje. Opvallend is de grote schub die deze karper boven z'n kieuwboog heeft.
Omdat deze laatste stek dusdanig verstoord was en Frans toch ook zijn karper moest vangen zijn we naar de beemster verkast.
Het zag er hier in het begin veelbelovend uit omdat er veel belletjes zichtbaar waren op verschillende stekken. Maar toch konden we geen schub aan de haak slaan. Aan het einde van de sessie waren de beemsterkarpers toch echt gearriveerd, want we zagen er een aantal letterlijk over elkaar heen schuiven op één van de aangemaakte stekken. Dit kon niet mis gaan. Frans z'n hengel, uitgerust met kikkererwt en mestpiertjes, lag ook letterlijk tussen de karpers waarbij de lijn veelvuldig werd getoucheerd door de karpers. Dit was goed zichtbaar aan de dobber die heen en weer ging maar we konden de karpers zelf ook goed waarnemen. Onbegrijpelijk dat ze het aas niet goed pakte. Uiteindelijk trok z'n dobber toch schuin weg en bij aanslaan was een karper gehaakt maar vals zoals dat heet, dus niet in de bek. Na enige runs schoot deze los en waren alle karpers ook verdwenen. Alsof de duvel er mee speelde ving ik tot slot nog een beemsterkarper van 39 cm. Een aantal keer kwam deze karper vurieus uit het water wat voor flink wat spektakel zorgde. Deze beemsterkarper miste een gedeelte van zijn rugvin maar leed hier geenzins onder.
De sessie was hiermee ook ten einde gekomen. Jammer dat Frans zijn karper niet heeft kunnen meepikken maar dat zal hij waarschijnlijk komend weekend, als we vier dagen in de buurt van Cuijk gaan vissen, dubbel en dwars goed maken ;-)

Grtx,

FER

2 opmerkingen:

 1. Hoi FER,

  Ik heb je lederkarperverhalen nog eens even goed gelezen. Jij hebt ook een leuk filmpje gemaakt zeg! Mooie karpers zijn het en in de toekomst hoop ik dat jij één van 18 kilo en 120 cm gaat vangen ;) Droom er maar lekker van, haha!

  Succes komend weekend!

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Fer,

  Na jou posting op mijn blog heb ik meteen eens doorgeklikt naar de jouwe.
  Opmerkelijk hoeveel overeenkomsten we beiden hebben gehad met die legkorrels...

  Gr.Hans

  BeantwoordenVerwijderen