Soul of the Lot, dag 6Vrijdag 24-06-2016

’s ochtends vroeg ging er even een beetmelder af, maar zette niet door en de lijn bleef even kort hangen. Bij binnen halen ging de lijn zonder veel druk dwars door midden, gewoon op de leader van fluorcarbon. Mossels?!

Nadat wij ons ontbijt hadden verorberd, traditioneel een bak vol zoete Franse bladerdeeg broodjes, ging er eindelijk weer een beetmelder behoorlijk af. Geen krijsende fluiter, maar toch. Een beste torpedo-achtige winde met een bijzonder grote bek had een boillie gepakt. 

Niet veel later aan een linker hengel een brasem. Dat waren weer de wapenfeiten van deze waterval stek op de inline lood montages.

Op de penhengel ving mijn pa nog een uit de kluiten gewassen giebel of een kroeskarper, twijfel weer eens welke het is van de twee.
Het is en blijft een prachtige stek met vis, helaas nog wel zonder zo'n sterke rivierkarper.

De lunch werd weer genuttigd in St. Sylvestre. Bij terugkomst lag Sijmen ook aan de kade. Hij had zijn maatje Ruben afgezet, zodat Hans hem naar het vliegveld kon brengen om huiswaarts te keren.
Na een lekker verfrissende douche besloten wij, om samen met Sijmen op te trekken naar een andere stek. Deze lag vlakbij, 10 meter verder, dan de stek waar Sijmen en Ruben afgelopen nacht hadden gelegen. De karpers kwamen alleen op de linker hengels. Rechts, na instroom van wat koud water, gebeurde er niets. Een voorzichtige conclusie was dat de karpers niet verder door trokken, maar tot deze koude val. I.i.g. zijn wij iets verderop gaan liggen. Samen hebben we gepeild, gevoerd en de lijnen weer op een werkelijk strategische wijze uitgevaren. 

Toen wij daarmee bezig waren kwam er een bootje voorbij met meervalvissers. Ze de gebruikte de bekende meerval lepel die een soort van kloeink geluid maakt al deze door het water gehaald wordt. Hiermee proberen ze meerval uit zijn schuilplaats te lokken en over te halen tot een aanbeet. Daarnaast zie wij dagelijks meerdere Franse roofvissers. Staand, in hun boot met elektromotor op de voorplecht, schuimen ze de kanten af door kunstaas strak tegen of onder de bomen te werpen en dit schoksgewijs binnen te vissen. Er wordt best heel veel op deze wijze gevist, maar ik heb pas eenmaal een vangst van een klein baarsje gezien.

Rond 20:00 uur kwam er een onweersbui voorbij. Dat kon niet uitblijven, het was vandaag behoorlijk drukkend geweest. Al met al was er meer rommel en bliksem om ons heen, dan dat het boven onze hoofden echt los barstte. 

Gelukkig maar. Na de regen begonnen de vogels weer luid te schallen. Wat vanavond gaaf om te zien was, was een groep van ongeveer 20 witte koereigers die in formatie vlak boven het water langs vlogen. Vandaag zagen we trouwens ook een beverrat.

Tegen het donker worden klonk er één piepje op de buitenste linker hengel. Daarna niet meer, maar omdat de top toch af en toe bewoog kon er toch vis gehaakt zijn. Dit bleek, weer een brasem.
Omdat alles nog nat was terug in de cabine en vroeg ons mandje ingerold. We bleven hoop houden op een avond gevuld met volle fluiters uit de beetmelders.

Grtx, FER

2 opmerkingen:

  1. Vis 1 is een mooie kopvoorn Fer. Winde heeft holle anaalvin en kleinere schubben. Vis 2 is een giebel. Deze heeft grovere schubben dan kroeskarper. Mooi Frans avontuur. Keep on writing!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. OK, cool, kopvoorn dus, kan ik dan mooi bijschrijven.

      Verwijderen